Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Békásmegyeri klubnapon a „Narráció népszerűsítése látássérülteknek” című programról volt előadás

2018. november 18.
Audionarrált vetítést néznek a békásmegyeri klubtagok

Helyszín: Békásmegyeri Közösségi Ház, Csobánka tér 5.

Időpont: 2018. november 9. 10 óra

Résztvevő személyek:

  • Cseh Adrienn az AKKU-Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület elnöke, audionarrátora
  • Petneházy Emőke audionarrátor az AKKU Egyesület narrátora, előadó

Az AKKU Egyesület, mint a VGYKE együttműködő partnere meghívást kapott Békásmegyerre a III.kerületi Lámpás klubnapra azzal a céllal, hogy tartson egy szemléltető előadást az audionarrációról.

A program célja az audionarráció népszerűsítése látássérültek körében volt.

A meghívott partner 2015 óta akadálymenetesít színházi előadásokat és filmeket. A repertoárjukon immáron több mint 100 különféle előadás van.

Az előadás technikai feltételeit a művelődési ház biztosította korábbi időpontban lezajlott technikai próba után, amit az AKKU munkatársával bonyolított le.

Az AKKU Egyesület munkatársa tart előadást a békásmegyeri klubtagoknak, akik ülve hallgatják őt

A program menete a következő volt.

Petneházy Emőke, amikor is egy kis bevezető után megkapta a szót bemutatkozott, bemutatta Adrient, köszöntötte a jelenlévőket.

10 percben levetítésre került két filmrészlet a Szamárköhögés című magyar filmből narráció nélkül. A részletet a résztvevő látássérülteknek csukott szemmel, a vizuális élmények kizárásával kellett megtekinteniük és három kérdésre választ adniuk.

Ez a három kérdés a következő volt:

  • hol játszódik a történet?
  • hány szereplő jelenik meg a vásznon?
  • mi történik?

Az előadó rögzítette az eredményt és arra kérte a nézőket, hogy ezekre a válaszokra ők is emlékezzenek az előadás végéig.

Ezután 10 percben Emőke beszélt az AKKU Egyesület megalakulásának körülményeiről és a többi az audionarrációban részt vevő további piaci szereplőről. Elhangzott az is, hogyan és milyen kompetenciák kellenek ahhoz, hogy valaki audionarrátor lehessen, hogyan zajlik a narrátorok képzése.

Ezt követően pontról pontra elhangzott hogyan készül egy narrált előadás, hogyan zajlik az le. Szó volt az akadálymentesített előadás minden szereplőjéről, azok feladatairól, külön tekintettel a színházról és a darab megálmodóiról. Szó volt az élő és a rögzített narráció különbségeiről.

Emőke kitért a nehézségekre, a munka közben felmerülő dilemmákra és a szükséges kompromisszumokra.

Téma volt a tapasztalati szakértők személye, elengedhetetlen munkájuk.

Szó volt az akadálymentesítés anyagi hátteréről és a látássérültek által támasztott elvárásokról, illetve az ebben mutatkozó különbségekről.

Audionarrált vetítést néznek a békásmegyeri klubtagok

Az utolsó 10 percben újra levetítésre került a korábbi két filmrészlet, de immáron narrációval. A résztvevők újra választ adtak a korábbi kérdésekre és rögzítettük a pontosításokat.

Az utolsó percekben szó volt a legközelebbi narrált előadásokról. Búcsúzkodás és egy kis vendéglátás után az egyesület tagjai távoztak.

Vasné Pintér Teréz
közösségi civilszervező