Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Rendhagyó osztályfőnöki óra a KMO-ban

2017. március 29.
a képen az látható, amint Boncát simogatják a gyerekek

Március 22-én Varró Mariann szervezésében rendhagyó osztályfőnöki órára került sor a KMO-ban, melyre egyesületünket, a VGYKE-t hívta érzékenyítő foglalkozást tartani kisiskolások részére. Elsődleges célunk, hogy interaktív, elfogadást segítő foglalkozás keretében, a gyerekekhez közelebb vigyük a „fogyatékkal élők” mindennapi élethelyzeteit, megkönnyítve ezzel a kommunikációt és a segítségnyújtást.

A rendhagyó osztályfőnöki órára a Kós Károly Általános Iskolából 30, az Eötvös József Általános Iskolából 21 gyerek érkezett. Az érzékenyítés két helyszínen folyt. Egyik teremben Mészáros Ágnes, egyesületünk alelnöke, beszélgetős érzékenyítést tartott, melyből a gyerekek megtudhatták, ki számít látássérültnek, mi segíti a vakokat például a közlekedésnél, milyen nehézségek adódnak a mindennapi tevékenységek során? A gyerekek végig aktívak voltak, bátran tettek fel kérdéseket.

A gyakorlati bemutatókon Krayné Faragó Zsuzsa segítségével kipróbálhatták, milyen vakon a zokni-párosítás, hogyan tudnak vizet tölteni kancsóból pohárba, és megtapasztalhatták, hogy a vízszintjelző milyen nagy segítség ebben. Benke Richárd a beszélő telefonos alkalmazásokat mutatta be, köztük a pénzfelismerő alkalmazást is. Előzőleg a gyerekek bekötött szemmel próbáltak pénzérméket felismerni, és feltették a kérdést, hogyan ismerik fel a vakok a papírpénzeket?

Az egyik gyerekcsoport látható a képen, amint beszélgetnek a csoportunk tagjaivalEgy gyerekcsoport látható a képen, amint a látássérültek életét segítő eszközöket ismerik meg

A másik teremben Acsay Péter a fehérbotos közlekedést mutatta be, és a gyerekek azt is gyakorolhatták vele, hogyan kell helyesen segíteni az utcán közlekedő vakoknak. Tanai Csaba Bonca kutyával érkezett, aki azonnal belopta magát a társaság szívébe. Csaba mesélt arról, milyen kutyafajták alkalmasak vakvezető kutyának, milyen orvosi vizsgálatok és alkalmassági vizsgálat előzi meg a képzést, elmondta, mekkora segítség egy vakvezető kutya a balesetmentes közlekedésben.

a képen az látható, amint Boncát simogatják a gyerekek Csaba és kutyája, Bonca látható a képen, amint gyerekekhez beszél

A foglalkozás során azt próbáltuk tudatosítani a gyerekekben, hogy nem sajnálatra van szükségük a fogyatékkal élőknek, hanem olyan emberekre, akik tudják kezelni a helyzetet, nem ismeretlen számukra a segítségnyújtás fogalma, nem félnek odamenni egy fogyatékossággal élő emberhez. Bízom benne, hogy sikerült és lesz folytatás!

A rendezvényen a helyi médiumok (Kispest tv, Kispesti Magazin, kispest.hu) is részt vettek.

Bernát Zsuzsanna
közösségi civilszervező