Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Holdvilág Kamaraszínház – Minden rendű emberi dolgokhoz (versszínház akadálymentesen)

2017. március 30.
A képen egy kertészkedő ember látható

A József Attila költeményeiből megálmodott versszínházi mű, Minden rendű emberi dolgokhoz címmel, a költészet napján, kerül akadálymentesen is bemutatásra,

2017. április 11-én, 14:00 órakor, Koltai Judit rendezésében.

Idén lesz 80 éve, hogy József Attila – irodalmunk csodás géniusza – már nincs köztünk, a kerek évforduló tiszteletére a Holdvilág Kamaraszínháznak otthont adó Angyalföldi József Attila Művelődési Központ ingyenes belépést biztosít minden kedves látogatónak.

Íme, egy kis tavaszi ízelítő a darabból…

Kertész leszek

Kertész leszek, fát nevelek,
kelő nappal én is kelek,
nem törődök semmi mással,
csak a beojtott virággal.

Minden beojtott virágom
kedvesem lesz virágáron,
ha csalán lesz, azt se bánom,
igaz lesz majd a virágom.

Tejet iszok és pipázok,
jóhíremre jól vigyázok,
nem ér engem veszedelem,
magamat is elültetem.

Kell ez nagyon, igen nagyon,
napkeleten, napnyugaton –
ha már elpusztul a világ,
legyen a sírjára virág.

1925. április

A kép, amit a vershez választottam, nem saját szerzemény, hanem a darab része, lévén az előadás díszletének legfontosabb eleme egy óriási vetítővászon, melyen hangulatfestő, hangulatábrázoló képek sora teszi még elevenebbé a zenés-verses délutánt.

Dúsan burjánzó tavaszi kertet látunk a reggel szűrt fényében. Egy idősebb úr, könyékig feltűrt kockás ingben, könnyű szalmakalapban és kantáros kertésznadrágban kapál. Előrehajol, a szerszám nyelét két marokra fogva dolgozik elmerülten, közben mintha mosolyogna. Lábánál, egy lefelé fordított faládán és a láda mellett a fűben kiültetésre váró bokros kis cserjék. Egy nyugodtan üldögélő vizslaforma fiatal kutya figyeli a lapát mozgását, csokoládébarna árnyalata és mellén, lábszárán, pofácskáján a világosabb foltok szinte beleolvadnak a környezet sápadtzöld, sárgás pasztell-színeibe. A jelenet valahogy nagyon békés, idilli. A kép előterében bal oldalt felbukkanó lombos fiatal fácska tövébe kedve támadna a nézőnek is lekuporodni, megélve ezt a nyugodt pillanatot, miközben mélyen beszippantja a tavasz illatait.

A képen egy kertészkedő ember láthatóAz előadásra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni S. Tóth Erikánál lehet április 7-e péntek délig az alábbi elérhetőségeken.

E-mail: vgyke.audionarracio@gmail.com
telefon: 0630 755 6983.

Várunk mindenkit szeretettel!

S. Tóth Erika
audionarrátor, kommunikációs munkatárs