Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Segítőkutyával az EU-ban

2017. március 24.
A képen egy kölyök labrador látható
A képen egy kölyök labrador látható

A kép forrása: http://www.barathegyisegitokutya.hu

A petíció célja egy átfogó uniós törvény megalkotása, mely az EU minden tagországában kötelezően előírja azt, hogy vakvezető- és segítőkutyával közlekedők, kutyájukkal együtt minden, a nyilvánosság számára rendelkezésre álló létesítményhez és szolgáltatáshoz, másokkal azonos alapon, szabadon hozzáférhessenek.

Bár tapasztalataink szerint Magyarországon csak elvétve tapasztalható ilyen probléma, kérésünk az, hogy – látásképességünk mértékétől vagy annak teljes hiányától függetlenül – minél többen támogassuk aláírásunkkal a petíciót, hogy Európa szerte elháruljanak a vakvezető- és segítőkutyával közlekedők előtt álló korlátozások.

Az európai szövetség a felhívásában a következőket emeli ki:

“Brüsszelben, ahol az uniós törvények és jogszabályok is készülnek, igen gyakori az, hogy a vakvezető kutyák nem utazhatnak gazdájukkal taxiban, és néha még a rendőr is sokkal inkább a sofőr pártján áll, mint a fogyatékossággal élőén! A szállodák a segítőkutyák után extra költséget próbálnak meg felszámítani, az éttermekben pedig nem szolgálják ki a vakvezető kutyával érkezőket. És még ennél is sokkal rosszabb lehet a helyzet az olyan országokban, amelyekben hiányzik a kutyák elfogadásának kultúrája, vagy ahol különösen ritkán látni vakvezető kutyákat.”

Az aláírás menete az alábbi 5 lépésen keresztül oldható meg:

1. Az alábbi linkre kell kattintani:

http://goo.gl/kxoyXm

2. Az űrlap kitöltése után egy email érkezik , melyben a bejelentkezés (log in) opciót kell választani.

3. Utána a “support a petition” ablakra kell átváltani.

4. A keresőmezőben (Keyword) rá kell keresni a petíció sorszámára: “1140/2015”. Angolul a petíció szövege is elolvasható a képernyő alján.

5. Először a “View” (megtekintés), majd a “support” (támogatás) mezőre kell kattintani. Ez utóbbi kattintással valósul meg a petíció támogatása.

A Szövetség minden támogató segítségért és aláírásért köszönetét fejezi ki!