Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Sürgős információ minden látássérült számítógép-felhasználó számára

2017. április 12.
A fényképen egy laptop látható
Forrás: www.informatika.portal.hu

Forrás: www.informatika.portal.hu

A Microsoft cég a Windows 10 operációs rendszer megjelentetésével egy új frissítési modellt vezetett be, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy időszakonként a Windows 10 operációs rendszerhez megjelenik egy nagyobb frissítési csomag. A következő ilyen frissítés az Alkotói frissítés (Creators Update) lesz, mely április 11.-én jelent meg és fokozatosan fog letöltődni és feltelepülni a számítógépekre. Sajnos ez a frissítés kihatással lesz a JAWS képernyőolvasó, valamint a MAGic és ZoomText képernyőnagyító szoftverek működésére is.

A Windows 10 frissítése után a JAWS, MAGic vagy ZoomText szoftvereket futtató felhasználók felolvasási, kezelési és lefagyásos problémákba ütközhetnek a Start menü, a bejelentkezési képernyő és a különböző biztonsági képernyők használatakor.

A működési hibák elkerülése végett a Freedom Scientific cég frissítést adott ki a MAGic 13.1, 14.0, és a JAWS 16.0, 17.0, 18.0 verziókhoz.

A Windows frissítés a magyar felhasználókat a honosított JAWS 17.0, valamint a MAGic 13.0 és ZoomText 10.1 szoftverek használhatósága kapcsán érinti.

Az “Informatika a látássérültekért” Alapítvány szakemberei az alábbi lépéseket javasolják a Windows 10 frissítés okozta kellemetlenségek enyhítésére vagy elkerülésére.

A Windows 10 Pro, Enterprise és Education verzióval rendelkező felhasználóknak lehetőségük van a frissítések elhalasztására, amire a Microsoft maximum négyhavi türelmi időt ad. A frissítések elhalasztása a biztonsági frissítéseket nem érinti.

Amennyiben a frissítések elhalasztását választja, a következőt kell tennie:
Először is nyissa meg az operációs rendszer gépház alkalmazását. Ezt megteheti a Start menü Gépház menüpont aktiválásával vagy a WINDOWS+I billentyűkombináció lenyomásával. Válassza ki a listából a Frissítés és biztonság elemet és aktiválja azt. A következő ablakban, ha szükséges, jelölje ki a Windows Update beállítási lehetőséget. Ezután aktiválja a Speciális beállítások Hivatkozást. Végezetül a Speciális beállítások ablakban keresse meg a Szolgáltatásfrissítések elhalasztása jelölőnégyzetet és jelölje be.

A Windows 10 Home verziójával rendelkező JAWS, MAGic vagy ZoomText szoftverek felhasználója, a feltelepült Alkotói frissítés esetén a következőt teheti:

1. A Freedom Scientific cég weboldaláról töltse le a legfrissebb JAWS 18.0 képernyőolvasót vagy a MAGic 14.0 képernyőnagyítót, majd telepítse fel a meglévő magyar JAWS 17.0 vagy MAGic 13.0 program mellé. Ezután a közös összetevők megtartása mellett távolítsa el az angol nyelvű JAWS vagy MAGic változatot. Az ily módon frissített közös összetevőkkel javíthatja a magyar nyelvű program használhatóságát.

Az angol JAWS 18.0 képernyőolvasó letöltése:
http://www.freedomscientific.com/Downloads/JAWS

Az angol MAGic 14.0 képernyőnagyító letöltése:
http://www.freedomscientific.com/Downloads/MAGic

2. A második lehetőség az, hogy eltávolít a számítógépről minden JAWS vagy MAGic programot a közös összetevőkkel együtt. Ezután fel kell telepítenie a legújabb angol nyelvű JAWS 17.0 vagy MAGic 13.1 programot. A telepítés után távolítsa el az angol nyelvű változatot, de a közös összetevőket tartsa meg. Végezetül feltelepítheti a magyar nyelvű JAWS 17.0 vagy MAGic 13.0 program változatot.

Az angol JAWS 17.0 képernyőolvasó letöltése:
http://www.freedomscientific.com/Downloads/JAWS/PreviousVersions

Az angol MAGic 13.1 képernyőnagyító letöltése:
http://www.freedomscientific.com/Downloads/MAGic/PreviousVersions/14

A fent felsorolt megoldásokkal a Windows 10 rendszer Alkotói frissítését addig is tudja használni a magyar nyelvű JAWS vagy MAGic szoftverekkel, amíg meg nem jelennek a támogató szoftverek új, honosított változatai.

3. A ZoomText 10.1 képernyőnagyító program esetén a gyártó a felhasználók néhány hetes türelmét kéri. Hamarosan elkészül ugyanis a ZoomText 10.1 frissítése, mely már a Windows Alkotói frissítésével is kompatibilis lesz. Egyúttal a Microsoft is ígéretet tett arra, hogy április végéig a probléma elhárítására szervizcsomag frissítést ad ki.

További részletekért, technikai segítségért keresse ügyfélszolgálatunkat az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Informatikai ügyfélszolgálat

“Informatika a látássérültekért” Alapítvány