Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Szemléletformáló foglalkozás Zugló ovisainak

2017. október 22.
érkező ovisok üdvözlése

A négy napön közel 400 gyermek érkezett hozzánk Zugló öt óvodájából: a Zöld lurkók, a Narancs, a Napsugár, a Játékszín és aTündérkert óvodák gyerkőcei jöttek el hozzánk óvó nénik és dadák kíséretében. A Civil Ház színháztermét rendeztük be az érzékenyítő program számára. Érkezés és köszöntés után minden gyermek kapott szemtakarót és egymás vállát fogva, vonatozva jöttek be a terembe.

érkező ovisok üdvözlése

Hét asztalnál foglaltak helyet. Minden asztal egy-egy állomást jelölt és különböző foglalkozások történtek. Az első asztalnál Jánosi Vera, első nap Mészáros Ági várta a kicsiket műanyag és igazi gyümölcsök, különböző játékok tapintásának felismerésével.

mészáros ági asztala tárgyfelismerés

A második asztalnál Tóth Andi az ízek érzékelésének világába avatta be a gyerkőcöket. Itt kóstolhattak édeset, sósat, savanyút, keserűt, amit banán, ropi, citrom, étcsokoládé segítségével érzékeltettünk. Sajnos voltak gyerekek, akik az ételérzékenységük miatt, nem kóstolhattak meg néhány ételt.

tóth andi asztala ételkóstolással

A harmadik asztalnál Kollárszky Bogi a hangok világába kalauzolta az ovisokat. Laptopjáról lejátszott néhány mindennap hallható hangrészletet, majd kis dobozokba rejtve különböző tárgyak (kupak, rizs, só) hangjait kellett felismerni, amit a gyerekek ügyesen ki is találtak.

bogi asztala

A negyedik asztalnál Bernáth Zsu a szaglás érzékszervére ható különböző illatokat (fahéj, kakaó, kávé, illatosított zsebkendő) mutatott be. Itt is egész ügyesek voltak a gyerkőcök.

bernát zsu asztala

Az ötödik asztalnál Lenkai Viki szintén a tapintást tette próbára játékos feladatokkal. Volt itt kirakó, párosító játék, amit bekötött szemmel kellett a gyerekeknek összeállítani, kis dobozban különböző tárgyakat rejtettünk el, ezeket kellett felismerni.

http://www.vgyke.com/wp-content/uploads/2017/11/bernát-zsu-asztala-3-e1511311609827.jpg

A hatodik asztalnál Tanai Csaba és Bonca kutyus várta a gyerekeket. Csabitól megtudhatták, hogy mit jelent az, hogy egy kutya vakvezető, mikor dolgozik a kutya, mit szabad és mit nem szabad csinálni a vakvezető kutyákkal. Hogyan segíthetnek egy látássérült embernek.

koós andi asztala

A hetedik asztalnál Koós Andi a Braille írás-olvasás rejtelmeibe vezette be a kicsiket.

mesenézés

A nyolcadik és egyben utolsó állomás az audionarrált mese volt. S. Tóth Erika röviden ismertette az audionarráció lényegét, majd ezután kezdődött a vetítés. A gyerekek többsége szemtakaróban és szájtátva “nézték”(hallgatták) a Kockás fülű nyúl történetét. Jó választás volt ez a mese, mert a gyerekek kevés kivétellel nem is hallottak róla.

A program végén minden ovis kapott egy kifestő könyvet és az állomásokat jelképező nyolc matricát, amit otthon kiszínezhetnek, a matricákat beragaszthatják.

kifestő nézegetése az előtérben

A programhoz kapcsolódik egy rajz pályázat, amit minden oviból október 20-ig vártunk. A nyertesek október 26-án vehették át a nyereményüket.

Köszönjük a Zuglói Önkormányzat támogatását a szemléletformáló programunk megvalósításához!

Köszönet a Zuglói Civil Háznak, hogy befogadott bennünket erre a négy napra!

Kiss Márti és Tanai Csaba
közösségi civilszervezők