Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Szemlélet formálás ovisoknak a Zuglói civilházban

2017. október 22.

 A civil ház színház termét rendeztük be az érzékenyítő program számára. Érkezés és köszöntés után minden gyermek kapott szemtakarót és egymás vállát fogva, vonatozva jöttek be a terembe.

A képen az érzékenyítő játékokra érkező zuglói ovisok köszöntése látható
Hét asztalnál foglaltak helyet. Minden asztal egy-egy állomást jelölt és különböző foglalkozások történtek. Az I. asztalnál Jánosi Vera, első nap Mészáros Ági várta a kicsiket műanyag és igazi gyümölcsök, különböző játékok tapintásának felismerésével,

A képen az látható amint a zuglói ovisok tapintható eszközökkel ismerkednek

II. asztalnál Tóth Andi az ízek érzékelésének világába avatta be a gyerkőcöket. Itt kóstolhattak édeset, sósat, savanyút, keserűt, amit banán, ropi, citrom, étcsokoládé segítségével érzékeltettünk. Sajnos voltak gyerekek, akik az ételérzékenységük miatt, nem kóstolhattak meg néhány ételt.

A képen pár érzékenyítős asztal látható, ahol a gyerekek ízeket és hangokat azonosítanak a játék során
III. asztalnál Kollárszky Bogi a hangok világába kalauzolta az ovisokat. Laptopjáról lejátszott néhány mindennap hallható hang részletet, majd kis dobozokba rejtve különböző tárgyak (kupak, rizs, só) hangjait kellett felismerni, amit a gyerekek ügyesen ki is találtak.

A gyerekek hangokat próbálnak felismerni, amit Bogi egy laptopról játszik le nekik
IV. asztalnál Bernáth Zsu a szaglás érzékszervére ható különböző illatokat (fahéj, kakaó, kávé, illatosított zsebkendő) mutatott be. Itt is egész ügyesek voltak a gyerkőcök.
V. asztalnál Lenkai Viki szintén a tapintást tette próbára játékos feladatokkal. Volt itt kirakó, párosító játék, amit bekötött szemmel kellett a gyerekeknek összeállítani, kis dobozban különböző tárgyakat rejtettünk el, ezeket kellett felismerni.

A képen két zuglói ovis játszik az egyik érzékenyítős játékkal
VI. asztalnál Tanai Csaba és Bonca kutyus várta a gyerekeket. Csabitól megtudhatták, hogy mit jelent az, hogy egy kutya vakvezető, mikor dolgozik a kutya, mit szabad és mit nem szabad csinálni a vakvezető kutyákkal. Hogyan segíthetnek egy látássérült embernek.
VII. asztalnál Koós Andi a Braille írás-olvasás rejtelmeibe vezette be a kicsiket.
VIII. és egyben utolsó állomás az audionarrált mese volt. S. Tóth Erika röviden ismertette az audionarráció lényegét és ezután kezdődött a vetítés. A gyerekek többsége szemtakaróban és szájtátva “nézték“(hallgatták) a Kockás fülű nyúl történetét. Jó választás volt ez a mese, mert a gyerekek kevés kivétellel nem is hallottak róla.

A képen az látható, amint a zuglói ovisok a kockásfülü nyúl narrált változatát nézik
A program végén minden ovis kapott egy kifestő könyvet és az állomásokat jelképező nyolc matricát, amit otthon kiszínezhetnek, a matricákat beragaszthatják.

A képen zuglói ovisok láthatóak, amint a kifestőiket nézegetik, melyet tőlünk kaptak ajándékba
A programhoz kapcsolódik egy rajz pályázat, amit minden oviból október 20-ig várunk. A nyertesek október 26-án vehetik át a nyereményüket.
Köszönjük a Zuglói Önkormányzat támogatását a szemléletformáló programunk megvalósításához. Köszönet a Zuglói Civil Háznak, hogy befogadott bennünket erre a négy napra.

 Kiss Márta, Tanai Csaba
Közösségi civil szervezők