Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Színészmúzeumban jártunk az angyalföldi tagokkal

2017. november 15.
A képen: Bajor Gizi Színészmúzeum látható

Október végén a Színészmúzeumban jártunk XIII. kerületi tagjainkkal. A program terve még év elején fogalmazódott meg bennünk, amikor is rájöttünk, hogy a színészet történetét még nem ismerjük igazán.

A képen a régi Nemzeti Színház tapintható maketje látható

Tárlatvezetőnk egy kedves fiatal hölgy volt, aki maximálisan mindent megmutatott, amit csak lehetett tapintani és sokat mesélt a XX. század elejének színészi világáról.

Bajor Gizi házában került kialakításra a múzeum, amely egy nagy villa, melynek felső része ad otthont az állandó kiállításnak. A múzeum szobáin haladva, végig tudtuk követni egy színdarab születését. Az első teremben Huszka Jenő korabeli híres zeneszerző bútorait, munkáit találhatjuk meg ezáltal megismerve a zenés színház fontosságát a korban. A következő helyszín a próbaterem, ahol olvasó próba szövegeit egy üveg asztalon és a színpadot találhatjuk, ahol a próbák zajlanak. A termet színesíti még Fedák Sári fényképe is.

Az utolsó helyszínen a régi Astóriánál épült első Nemzeti Színház tapintható makettjét tapogathattuk meg, nagyon szépen kidolgozott, érzékletes volt. Ez a színház az 1800-as évek végén épült, majd a I. világháború alatt lerombolták, később a Blaha Lujza téren épült egy újabb Nemzeti Színház, melyből a pártállami időszak alatt kellett elköltöznie az akkori társulatnak, melynek tagja volt például Gobbi Hilda is.

A képen Bogival balett lépéseket veszünk

 

Az utolsó teremben ismerkedhettünk meg továbbá a táncos színházzal, ki is lehetett próbálni a különféle lépéseket, valamint meg lehetett fogni a balettcipőket, valamint a királyi páholy székeit is megnézhettük.

Érdekes, nem mindennapi élményekben volt részünk a múzeum meglátogatásával, melytől sokkal, de sokkal többet kaptunk, mint amennyit reméltünk.

 

Tóth Andrea és Jánosi Veronika
közösségi civilszervezők