Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Szokatlan módon bicikliznek a sztárok

2014. augusztus 8.

Ebben az évben Nagy Alexandra, R. Kárpáti Péter, Sütő Enikő, Krizbai Teca, Kőváry Barna és Madár Vera próbálhatta ki, milyen gyengénlátókkal együtt tekerni. Madár Vera, a Jóban Rosszban gyönyörű színésznője boldogan fogadta el a felkérést, hogy a túra arca legyen. Szerinte az embereknek irreális kép van a fejükben a fogyatékkal élőkről, és az ilyen események megváltoztathatják ezt a képet.

Tandem biciklivel fotó„Mindenki sajnálja a fogyatékkal élőket, és azt gondolja, hogy ők beszürkült és megfáradt emberek. Én eddig ennek a ténynek pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Olyan apró dolgoknak tudnak örülni, és olyan pozitív kisugárzás jellemzi őket, amely szerintem példamutató lehet bárki számára. Ezek az embertársaink híján vannak valamilyen tulajdonságnak, adott esetben itt a látásnak, mégis azt gondolom, hogy lelkileg és szellemileg sokkal gazdagabbak, mint egyik-másik teljesen egészséges ember.”

R. Kárpáti Péter szerint fontos, hogy a fogyatékkal élők integrációja minél gyakoribb legyen, és hogy a hasonló rendezvényekre az egészséges emberek is minél többen ellátogassanak.

R. Kárpáti Péter Krizbai Tecával tandem biciklin fotó„A fogyatékkal élők ugyanolyan életet élnek, mint bárki más. Nekik plusz energiákra van szükségük, hogy teljes tagjai lehessenek a társadalomnak. Azt gondolom, van egy bizonyos társadalmi érzet, hogy a problémákkal küzdő emberek mások, pedig erről szó sincs. Vannak testi hibáik, de így születtek, és ezért senki sem hibáztathatja őket. Mindenkinek joga van a teljes, boldog élethez. Az ilyen alkalmak pont erre hívják fel a figyelmet, és mutatják meg ennek a gondolatnak a valódi értelmét” – mondta a színész, aki Krizbai Tecával közösen pattant nyeregbe, és tettek egy kört a Népligetben.

Sütő Enikő több hasonló programon is részt vett már, és mindig jól érezte magát.

Sütő Enikő fotó„Nekem az a tapasztalatom, hogy a vakok és a gyengénlátók világa sokkal teljesebb, mint azt mi gondolnánk. Sokkal intenzívebb a belső világuk, ezért bölcsebb, formabontó gondolatok jönnek elő, amiken sokszor én is elképedek. Legtöbbször az ember tőlük tanul, és nem fordítva. Ők az igazi hétköznapi hősök, és én mindig jól érzem magam a közelükben” – mesélte az exmodell.

Forrás: life.hu