Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Tájékoztatás az M3-as metró felújításával és akadálymentesítésével kapcsolatban

2018. február 13.
A képen az Újpest-vasútállomás látványterve látható

Az elmúlt időszakban többször is téma volt a sajtóban a 3-as metróvonal felújítása.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) rendszeresen emeli fel szavát annak érdekében, hogy a tavaly megkezdett és évekig tartó beruházás eredményeként Budapest leghosszabb és legforgalmasabb metróvonala mindenki számára teljes körűen hozzáférhető legyen. Az eredeti tervek szerinti teljes körű akadálymentesítés a fővárosi döntéshozók szándéka értelmében sajnálatos módon nem valósul meg valamennyi állomáson, mivel annak magas költségére hivatkozva a liftek várhatóan nem kerülnek mindenhol beépítésre.

A felújítás tervezése során rendszeres egyeztetés folyt a vak és gyengénlátó személyeket képviselő érdekvédelmi és rehabilitációt biztosító szervezetek részvételével, így többek között az MVGYOSZ-szel is. A tervezés folyamatába a látássérült emberek igényei és a számunkra történő akadálymentesítés területén tájékozott, a Szövetséggel és tagegyesületeivel évek óta együtt dolgozó rehabilitációs környezettervező szakmérnök is bevonásra került és a teljes tervező csapat részéről együttműködő, pozitív hozzáállást tapasztaltunk. Az egyeztetések eredményeként létrejött tervek minden állomás esetében tartalmazzák a vak és gyengénlátó utasok önálló és biztonságos közlekedését segítő taktilis vezetősávok és figyelmeztető jelzések kialakításának részletes terveit, valamint a nyomvonalra és a felhasználandó anyagokra vonatkozó szakmai elvárásokat, továbbá a gyengénlátó utasok tájékozódását is megkönnyítő kontrasztos kialakítással kapcsolatos terveket.

A felújítás tervezésében és kivitelezésében is közreműködő UVATERV ZRT. irányító tervező munkatársának friss tájékoztatása szerint a taktilis burkolati jelölésekkel kapcsolatosan nincs szó költségcsökkentésről, azok kivitelezése a felújítás során, valamennyi állomáson a terveknek megfelelően megtörténik. A taktilis vezetősávok és figyelmeztető jelzések minden állomáson a burkolatból kiemelkedő formában, vagyis az MVGYOSZ által korábban kiadott állásfoglalásnak megfelelően kerülnek kialakításra. Azokon az állomásokon, ahol megtörténik a teljes padlóburkolat cseréje, a kőburkolatba integrált taktilis jelzések lesznek a 4-es metróvonalon már megismert rendszer mintájára. A korábbi burkolatukat megtartó állomásokon utólagos akadálymentesítés történik, itt a vezetősávok egyenként lerakható fém elemekből készülnek majd, melyekre szintén van már példa a Fővárosban. A biztonsági sávok peron felőli szélét kijelölő elválasztó sávok erősen kontrasztos színezést kapnak, a 4-es metróban már megismert ledsáv viszont kikerült a felújítás elemei közül. A tervezett taktilis jelzések a nemrég sajtónyilvánosságot kapott látványterveken is láthatóak.

A képen az Újpest-vasútállomás látványterve látható

Az MVGYOSZ ugyanakkor aggodalmát fejezi ki a több állomásról is kimaradó liftek miatt. A látássérült utasokat képviselő munkacsoport tagjaként az MVGYOSZ munkatársa is többször jelezte a tervezés folyamata során, hogy a nem teljes körű akadálymentesítést nem tartja elfogadhatónak. A liftek hiánya a mélyen elhelyezkedő, mozgólépcsővel megközelíthető állomásokon nem csupán a kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedő személyeknek jelent majd nehézséget, hanem a vakvezető kutyával érkező látássérült utasoknak is. A Szövetség bízik a tárgyalások eredményes kifejletében és ezúton fejezi ki szolidaritását a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és a mozgássérült utasok felé.

Németh Orsolya,
Dr. Nagy Sándor