Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Tudásmegosztás Rákosmentén

2016. október 9.

img_8035

Elsőként Mészáros Ágnes, alelnökünk vidám köszöntőjét hallhatta a 20-25 főből álló vendégsereg, majd Lantos Éva, az Országos Látásvizsgáló Bizottság képviselője tartott érdekfeszítő előadást a látássérült gyermekek vizsgálatáról és korai fejlesztéséről. Bár az előadások többsége hasonló, mégis mindig van új a nap alatt, és érdekesebbnél érdekesebb információkat tudunk meg erről a témáról, ezzel is bővítve tudástárunkat.

img_8043

Ezt követően Fodor Ágnes, elnök asszonyunk mesélt a VGYKE-ről, mely fórumunk egyik legfontosabb eleme, hiszen sokan a vendégek közül még csak közvetve hallottak egyesületünk munkájáról.

“Kiemelendő, hogy az egyéni problémákra egyéni megoldásokat kínálunk tagjaink számára. Nincs olyan probléma, amelyet kollégáink megfelelő utánajárással ne tudnának megoldani”

– hangsúlyozta az elnök asszony.

img_8057

A prezentáció után jómagam bemutatkozása következett, ugyanis az a megtiszteltetés ért, hogy ezúttal nem csak sajtóreferensként, hanem facilitátorként is jelen lehettem. Nagy izgalom előzte meg a “fellépésemet”, de úgy érzem sikerült megfelelően levezényelni eme a jeles eseményt. Első ízben elmondtam, hogy fórumunk legfőbb célja a tudásmegosztás, valamint az információ- és tapasztalatcsere. Az interdiszciplináris, azaz szakmák közötti rendezvényeink célja, hogy minden olyan szakember, akinek munkája valamely módon kapcsolódik, vagy kapcsolódhat a látássérült gyermekek korai fejlesztéséhez, szakmai tudásával és tapasztalatával hozzájáruljon a projekt megvalósításának sikeréhez. Óvoda- és iskolapedagógusok, szemészek, védőnők, jogászok értékes gondolatait hallgathattuk meg már hétről hétre. Most sem volt ez másként, három csoportra oszlottak a résztvevők és kezdetét vette a jó hangulatú beszélgetés.

img_8062

A 40 perces információcsere lejártakor az első csoport összegzőjét hallhattuk, ahol a résztvevők a “Látássérült gyermeket nevelő szülők a rendszerben” témát bontották ki.

img_8066

Szülői tapasztalatokról esett szó, elsősorban a korai időszakról beszélgettek; mit tesz egy szülő, ha megtudja, hogy gyermeke látássérültként született? Kétségbeesése ilyenkor teljesen normális, hiszen nem tudja, hogy mitévő legyen, hová forduljon? Összetartó család esetén a szülők, nagyszülők nagyon sokat tudnak segíteni és együtt tervezhetik a következő lépéseket. Az első három évben otthon van az anyuka a picivel, majd a Vakok Óvodájában tudják elhelyezni. Egy szülő nagyon érdekes esetet tárt elénk: terhességi fertőzés (Toxoplazma) útján alakult ki szemsérülés gyermeknél, melyet a megfelelő szűrések elvégzése által időben felfedezhettek volna. A terhesgondozók és a védőnők körültekintő, alapos munkájában látják a résztvevők a megoldást.

img_8070

A második csoport a “Helyi ellátórendszer a korai fejlesztés és a koragyermekkori intervenció területén” témáját boncolgatta. A helyi protokoll megváltoztatása rendkívül fontos lenne, hogy a születést követően azonnal megindulhasson a korai fejlesztést. A tompa látás 9 éves korig állapítható meg, ezért elengedhetetlen a mielőbbi szűrés. Az évi szűréseket sajnos a szülők többsége nem tartja be, az óvodákban pedig nincsenek megfelelő orvosi eszközök a szűrővizsgálatok elvégésére. Ezért lenne kiemelten fontos a védőnők kezébe adni ezt a feladatot.

A harmadik csoport témája az “Elérhető fejlesztések, fejlesztési út az integráció felé” volt. A korai fejlesztésre való bekerülés elsődlegesen a védőnői hálózatnál kezdődik. Hiába vannak 1-3-6 hónapos, illetve idősebb korban szűrések, a védőnők nem tudják, hogy mire kell odafigyelniük. Megoldási javaslatként oktató anyag levetítését javasolták a szakemberek, melyet az Országos Látásvizsgáló Bizottság készítene el a védőnők részére. Ebből az oktató anyagból többek között megtudhatnák, hogy mik azok a figyelemfelhívó jelek, amelyek észrevétele esetén a gyermek tovább küldhető a Látásvizsgálóba. Szintén nehezítő körülmény , hogy a védőnő csak a háziorvoson keresztül tudja ezt megtenni, ezért a védőnő-háziorvosi kapcsolat erősítése, konzultációs lehetőségek kiterjesztése az, ami fontos lenne ebben az ügyben.

img_8072

A “fejenként” 10-15 perces összegzést mindössze néhány mondatban tudjuk most kiemelni, viszont projektünk végeztével szakmai kiadványt készítünk, melyben minden fontos információ olvasható lesz.

Az eseményt Fodor Ágnes zárta, majd kezdetét vette a kötetlen beszélgetés és a falatozás.

Következő alkalmainkra folyamatos a regisztráció az alábbi linkeken:

Szakmai Fórum

Szülő Klub

További információk a projektről

Ivanova Daniela