Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Nyílt nap a Tűzoltóságon

2016. október 8.

9251_dscf397320160322_104636

Találkozásunk tagjainkkal egy kellemes délelőttön és jó hangulatban kezdődött. A kilenc fős kis csapat elindult a kiállított járművek megtekintésére.

Láttunk az 1800-as évek végén, illetve napjainkban is használatos tűzoltó eszközöket. Ki is próbálhattuk a régen lóval, és ”időnként kézi erővel” vontatott fecskendőt és tűzoltó pumpát. Kicsit tovább ugorva az ötvenes évekbe, egy ma már szintén muzeális értékű tűzoltó járművel ismerkedhettünk meg.

Az oxigén maszk és a palackszállító azt jelezte, hogy már modern járműhöz érkeztünk. Megtudtuk, hogy egész Pest Tűzoltóságát ők látják el palackokkal. Ezt követték az oltásban közvetlenül résztvevő járművek, melyekről megtudtuk, hogy hat fő a teljes személyzetük, és 2000-4000 liter vizet képesek magukkal vinni. Az oltásban résztvevő személyzet tagjai még a tűz megközelítéséhez kézi létrákat használnak, ezért szükség esetén a szintén kiállított modern darus kocsit is használják, mely 37 méterre is képes a létráját kitolni, és saját fecskendőjével a tüzet eloltani. Ez volt a résztvevő gyermekek egyik kedvence. A látogatás egy oltás bemutatásával zárult.

A Tűzoltók nélkül hiába a legmodernebb autók, és azok berendezései. Úgy gondoljuk, nagyobb elismerést, és köszönetet érdemelnének ezek az emberek. A programban minden bennünket érdeklő kérdésre választ kaptunk.

Hálánk, és köszönetünk a bemutatóért a Tűzoltóknak!

Újpest Lámpásai:
Era, Panka