Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Tudatos Szülő, Tiszta Gyermek – Drogprevenció Újbudán

2017. február 22.
A kép forrása: http://szulokhaza.hu

A kép forrása: http://szulokhaza.hu

A programsorozat a drogprevención belül hiánypótló, amely szerint a szerhasználatot következménynek tekintjük, alkalmazásának oka pedig sok esetben a család nem megfelelő működésében keresendő. Ezért a formabontó, újszerű rendezvénysorozatunk célja, hogy a gyermeket nevelő családok körében a szerhasználattal összefüggő specifikus ismereteket adjunk át, ezzel is fejlesztve a szülői készségeket, erősítve a családi rendszert.

A Szülők Háza által szervezett következő rendezvényen szó lesz arról, hogy a szülők gyermekük születésétől fogva hogyan csökkenthetik a negatív függés kockázatát, miként ismerhetik fel a rossz tendenciákat, a negatív függés jeleit. Egyúttal megismerhetik a szakmai segítő szervezeteket.

A szenvedélybetegség soha nem csak az egyént, a függőt érinti, hanem hatással van a családtagokkal való kapcsolatra, a munkavégzésre, a társadalmi életben való részvételre is. Átfogó szemlélet keretében ismerhetik, meg ezt a folyamatot az érdeklődök a Katolikus Karitász Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat munkatársai által.

Szó lesz arról, bizony bátran szembe kell nézni a szülőknek a szerhasználat témájával. A Családbarát Akadémia rendezvényén a szakemberek a várható kérdésekre készítik fel a szülőket, támogatva őket a probléma korai felismerésben.

A Rendőrkapitányság munkatársai pedig betekintést nyújtanak a szülőknek a rendőrség által végzett munkába a szerhasználattal összefüggésben. Szakembereik a szülőkre partnerként tekintenek, így közösen szeretnének harcolni a droghasználat ellen.

A rendezvénysorozat végén, az Önkormányzat májusi Gyermek napján, az elmaradt szülői kérdésekre kaphatnak választ azok, akik szeretnének találkozni a rendezvénysorozat szakembereivel.

A program részleteit a klasszikusan drogprevenciót megvalósító rendőrkapitányság munkatársai mellett, olyan szervezetek szakemberei dolgozták ki, akik tapasztalataikkal, tudásukkal ezen a területen is eredményesen segítik a családokat. Így Újbuda Önkormányzata együtt dolgozik a program megvalósításán a Szülők Háza Újbuda Bölcsője Családi Központ és Játszóházzal, a Katolikus Karitász Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálattal, a Családbarát Akadémiával és a BRFK Újbudai Rendőrkapitánysággal.

Az egymással együttműködő szervezetek a droghasználat problémakörének, a függőség kialakulásának különböző területeit fedik le, ráláthatnak az oda vezető utakra, jelenségekre és a maguk szakterületén kezelni is tudják azt. Az erőforrásaik összekapcsolása, pedig várhatóan sikeresebbé teszi a közös munkát, elősegítve azt, hogy minél kevesebb családot érintsen közvetlenül a szerhasználat és az ezekből származó károk. A szervezők a rendezvénysorozat során 6 alkalommal várják majd a szülőket, családokat a különböző előadásokra, interaktív programokra.

A rendezvénysorozaton való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

Jelentkezni itt lehet és az előadások időpontjai is itt találhatóak:
http://csaladbarat.ujbuda.hu/drogprevencio

Az esemény facebook oldala:
http://www.facebook.com/drogprevencioujbudan

Az esemény családbarát, így a szervezők a rendezvény idejére játszósarokkal várják a kicsiket. Emellett a rendezvény fogyatékos-barát is. Így az akadálymentes helyszíneken az infókommunikációs akadálymentesítésben a Híd Jelnyelvi Tolmácsszolgálat jeltolmácsai biztosítják a hallássérült vendégek számára a hangzó szöveg megértését.

További információt kérhet:
csaladbarat@ujbuda.hu