Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Új díszpolgárai vannak Zuglónak

2014. szeptember 26.

Fotó 1

A Himnusz elhangzását követően Papcsák Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében polgármesteri ciklusát áttekintve kiemelte, az elmúlt négy év az emberekről való gondoskodásról szólt, büszke arra, hogy ezen idő alatt egyetlen hajléktalan sem halt meg Zugló közterületein, az önkormányzat által kihelyezett egyik defibrillátor megmentette egy ember életét, megindult a kerület közintézményeinek és közösségi tereinek a megújítása. A jövőről szólva úgy vélte, az elindított katalizáció az új önkormányzat arra kényszeríti, hogy a megkezdett folyamatot tovább vigye, befejezze.

Fotó 2Az ünnep alkalmából Zugló Díszpolgára címet vehetett át Berecz András Magyar Örökség díjas, Príma díjas, Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész; Záborszky Kálmán Liszt-díjas karmester, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója, a Zuglói Filharmónia vezető karmestere; Turczi István József Attila-díjas, Babérkoszorús magyar költő, író, műfordító, szerkesztő, művelődésszervező, irodalomtudós, műsorvezető.
Posztumusz díszpolgári címet kapott a közelmúltban elhunyt Weinwurm Árpád, a zuglói közélet meghatározó alakja, a Polgárok Zuglóért Alapítvány és a Zuglóért Polgári Egylet elnöke. Az elismerést özvegye, Weinwurm Árpádné vette át.

Fotó 3Évfordulós fennállása alkalmából Jubileumi Emlékérmet kapott a 60 éves Vadvirág Bölcsőde, a 60 éves Aprótalpak Bölcsőde, a 35 éves Kerékgyártó Óvoda, az 55 éves Herminka Óvoda, a 70 éves Meseház Óvoda, a 20 éves Zuglói Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, az 55 éves Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a 60 éves Zuglói Filharmónia.
Zugló Sportjáért Emlékserleget vehetett át Tokaji Sándor, az utánpótlás válogatott edzője, Gergely Gábor asztaliteniszező (KSI-BVSC), Tordasi Ildikó tőrvívó, edző (MTK) , Cziáky Péter, a Dr. Mező Ferenc Általános Iskola testnevelővelője, valamint Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola.
Zugló Közbiztonságáért Elismerő Oklevélben részesült a XIV. Kerületi Rendőrkapitányságon szolgálatot lejesítő Mitercsák Péter rendőr zászlós, Borók József rendőr főtörzsőrmester, Bokor Péter rendőr őrmester; a Zuglói Tűzőrség állományába tartozó Boros Barna László tűzoltó főtörzsőrmester; a Zuglói Önkormányzati Rendészet munkatársa Varga Gábor közterület-felügyelő, szolgálatvezető; a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja, Laczkó István Gábor polgárőr.

Fotó 4Zuglóért Emlékéremben részesült a Zuglói Szociális Szolgáltató Központ, a Sebő-együttes, a hazai hangszeres népzenei- és táncház-mozgalom elindítója, Tímár Sándor koreográfus, táncpedagógus, a magyar táncház-mozgalom alapítója, Serfőző Gyuláné, a Studium Generale Zuglói Egyesületének tagja, Hosszúné Bartha Etelka, a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola volt igazgatója, Szűcs Lászlóné, irodavezető, POFOSZ 1956-os Hagyományőrző.
Az elismeréseket Papcsák Ferenc polgármester, Ferdinandy István alpolgármester, Papp Csilla jegyző és Pelyva György önkormányzati képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke adta át.
Az eseményen fellépett a Zuglói Filharmónia, Raciborz ifjúsági fúvószenekara, a Sebő-együttes, valamint a Csillagszemű óvodás néptánccsoport.

Az ünnepélyes díjátadó a Szózat eléneklését követő fogadással zárult.

Forrás: zugloilapok.hu
Írta: Papp Dezső
Fotó: Balogh Róbert