Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Új könyvünk jelent meg: Vakon a munka kapujában

2022. február 1.
A könyv első borítója

 

Újabb könyv jelent meg a VGYKE kiadásában. Címe: Vakon a munka kapujában.

A kiadvány több szempontból is egyedülálló: helyet kapott benne három egyetemtől beszerzett adatsorunk, amelyből kitűnik, hogy a 2017-2021 közötti 5 év során 237 látássérült hallgató tanult 19 egyetemi karon és 57 szakon az ELTE-n, a Debreceni Egyetemen és a Budapesti Corvinus Egyetemen. Egyébként pedig listába szedtünk 50 olyan munkakört, amelyet bizonyítottan látássérült emberek töltöttek be. Ilyen friss információkat tudtunkkal sehol másutt nem közöltek.

A könyv elolvasható itt.

Borítók
(Az első borítón egy számítógépen dolgozó hölgyet látunk, a hátsó borítón pedig két kezet, amint éppen kosarat fon. Mindkettőnek élénk zöld az alapszíne.)

Könyvünk első és hátsó borítóján egyaránt vak embereket látunk munka közben. És mégis, mekkora különbség van a kettő között! Ma már jellemzően számítógép felhasználásával tanulnak és dolgoznak a látássérült diákok és felnőttek, amihez rendelkezésükre állnak a megfelelő digitális eszközök – részben a speciális iskolákban, munkahelyeken, részben különböző pályázatok, illetve állami támogatások révén. De aki kézműves szakmát választ, az is elsajátíthatja ezt képzett tanárok és gyakorlott mesterek irányításával.

Néhány éve már ingyenesen biztosítják az országlicenc program keretében a vak és a gyengénlátó felhasználóknak a képernyőolvasó és -nagyító szoftvereket.  Egyre nő az akadálymentes honlapok száma, és az okostelefon is mindinkább felhasználóbarát e csoport számára.

A technika tehát támogatja a látássérültek munkavállalását, most már csak befogadó környezet, megfelelő tájékozottság és egyéni kitartás kell a sikeres munkavállaláshoz. És valljuk be, ez a nehezebb része a dolognak. Mi sok példával és információval szolgálunk, mert szeretnénk, hogy minél kevesebb időt kelljen eltölteni ez előtt a bizonyos kapu előtt. Hogy minél gyorsabban átjussanak a látássérült munkakeresők a kapunak a másik, biztonságos oldalára – a munka világába.

A könyv első borítója

A könyv hátsó borítója