Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Újabb bicikli utakat építenek a fővárosban

2024. április 26.

Újabb bicikli utakat építenek a fővárosban, hogyan lesznek biztonságban a látássérültek?

Ez évben először ült össze a Mobilitási Témacsoport, mely része a Fővárosi Önkormányzat civil szervezeti egyeztetési hálózatának, ahol a VGYKE is részt vett és képviselte a látássérült személyek érdekeit.

Mobilitási Témacsoport I. ülésének fő témája, az EuroVelo 14 déli szakaszának engedélyezési tervének a bemutatása volt.

Elmondták, az elfogadott BMT-nek része ez az EuroVelo 14 szakasz.

Az EuroVelo 14 Budapest-Balaton közötti szakasza elkészült, így fontos feladat a Budapesten belüli bekötés minél hamarabb történő megvalósítása. Már jelenleg is találnak az erre közlekedők egy ideiglenes útvonalat, amelyet táblával is jelölnek, de a cél a minél hamarabb történő kivitelezés a végleges nyomvonalon.

A téma fontosságára tekintettel nem csak online formában vettünk részt a bicikli utakat tervező egyeztetésen , hanem mi is – egyetértve az MVGYOSZ állásfoglalásával – írásban is megküldtük véleményünket.

BKK így írásban is megkapta azt a szakmai álláspontot és véleményt, melyet figyelembe kell vennie a kerékpárutak tervezésénél és kivitelezésénél annak érdekében, hogy az a látássérült emberek számára is önállóan és biztonságosan használható legyen.

Bízunk a további együttműködésben és a véleményünk figyelembevételében. A témára természetesen vissza kell térni, viszont a tervezők nyitottságát és a probléma megoldására való szándékot is már érzékeltük a BKK szakembereinél.

Fodor Ágnes elnök

#BKK #egyeztetés #kerékpárút #látássérült #VGYKE