Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Újpesti látássérültek látogatása a rendőrségen

2017. február 14.

Január 31.-én nagy izgalommal látogattunk el a IV. kerületi Rendőrkapitányságra ahol Galler Brigitta rendőr főtörzszászlós, körzeti megbízott kalauzolt minket. Megismerkedtünk a rendőrség munkájával, és betekintést nyertünk abba, hogy milyen eszközöket használnak mindennapi munkájuk során. Aki kíváncsi volt, felvette a védőruhákat és kicsit átérezethette, hogy a rendőrök tevékenysége mennyi veszéllyel járhat, és milyen nehéz felszerelésben teljesítenek szolgálatot.

20170131_ujpest_major

Köszöntött minket, és beszédet mondott Buchwald Milán rendőr őrnagy megbízott kapitányságvezető. A bemutatkozás után egy érdekes kvízjátékba vettünk részt, amit egy előadás követett mely részletezte a közrendvédelem szükségességét és fontosságát. Felhívták a figyelmünket arra, hogy az intézkedő rendőrt minden esetben kérjük meg személyazonosságának és intézkedési jogosultságának az igazolására. Beszélgettünk a drogokról, azoknak hatásáról, és a rendőrkutyákról.

ujpest_rendorseg2

A rendőrségnek, a közbiztonság és a közrend védelme érdekében folytatott, külső szemlélő számára talán a legtöbbször észlelhető tevékenysége, a közterület rendjének fenntartása, melyet jellemzően a gépkocsizó vagy gyalogos járőrszolgálatot ellátó egyenruhás rendőrök végeznek. A látogatásunk során megtekintettük a bűnügyi technikusi szobát, ahonnan sietve távoztunk, mivel valódi rabosítás intézkedésre vártak, miközben velünk foglalkoztak. Az ujjlenyomat levételének folyamatát is nyomon követhettük, és saját bőrünkön (kezünkön) tapasztalhattuk a helyszínelők nyomfelvételi munkájuk technikai oldalát is.

ujpest_rendorseg1

Megtudtuk azt is, hogy sokfajta kutyát, különböző munkára képeznek ki. A csúnya esős idő ellenére is még beülhettünk egy járőrautóba, melyben kipróbálhattuk a fény- és hangeszközöket élesben. Ezen a délelőttön sok új ismeretet szerezhettünk a minket védő rendőrök munkájáról, és ismét sok új élménnyel gazdagodtunk.

Nem lehetünk elég hálásak Galler Brigittának, ezért a különleges élményért és önzetlen segítségéért. Nagyon örülünk, hogy kapcsolatban maradhatunk vele. Ezúttal szeretnénk köszönetet mondani Buchwald Milán r.őrnagy úrnak, amiért engedélyezte látogatásunkat.

Kulman Tiborné és Széles Atilláné
közösségi civilszervezők