Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Tábori érzékenyítés Újpesten

2018. augusztus 25.
Újpesti diákok állják körbe az asztalt, ahol az Egyesület munkatársaival játszanak

Két napon át nagyon sok újpesti táborozó csoport vehetett részt az Egyesületünk által szervezett interaktív  szemléletformáló foglalkozásokon. Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy sok diák már korábban találkozott velünk, így láthattuk mennyi eredménye volt az eddigi programjainknak.

Újpesti diákok állják körbe az asztalt, ahol az Egyesület munkatársaival játszanak

A foglalkozások rövid bemutatkozással kezdődtek, majd egy interaktív beszélgetés keretében közösen kitaláltuk, hogy kik a látássérültek és milyen segítségekre lehet szüksége egy vaknak vagy egy gyengénlátónak. Megbeszéltük a segítségnyújtással kapcsolatos kérdéseket, válaszoltunk is a gyerekekben felmerült ilyen jellegű kérdésekre.

Andi és Robi beszél a diákokhoz a Braille-írásról

A beszélgetés végén bemutattuk a Braille-írást, ami iránt nagyon sikerült felkelteni az érdeklődést, mivel lehetőséget biztosítottunk egy írógépen a kipróbálásra is. Így mindenki lelkesen figyelt, hogy megértse a pontírás titoktatos rendszerét.

Tanai Csaba kutyás bemutatót tart

Egy vakvezető kutyus, Bonca is megjelent a beszélgetés soron következő részében, ahol a gazdija elmondta a legfontosabb tudnivalókat a segítőnek nevelt kutyákról. A gyerekek szabadon kérdezhettek és éltek is a lehetőséggel.

Nánai Erika és Csaba beszélget a kityát simogató diákokkal

Ezt követően a gyerekek megsimogathatták a kutyát és feltehették négyszemközt is a kérdéseiket.

A diákok a Braille-írógépet próbálják ki Andi segítségével

A program végén le lehetett ülni egy asztalhoz, ahol szabadon, de segítséggel lehetett Braille-írásos szöveget alkotni egy írógépen. Nagy örömmel tapasztaltuk meg, hogy minden gyerek élt a lehetőséggel.

Tanai Csaba a színházteremben tart előadást a kutyákról

A megszokott játékok helyett hangfelismerős játékot használtunk. Előre rögzített hangokat kellett azonosítani, melyek között könnyebbek és nehezebbek is voltak. Akik korábban már találkoztak velünk, e miatt és a foglalkozás többi eleme miatt is egy teljesen felújított, interaktívabb és dinamikusabb programon vehettek részt.

Őszintén reméljük, hogy ez alatt a két nap alatt nagyon sok diáknál el tudtuk érni, hogy ne féljenek a látássérültektől, merjék őket megközelíteni és sikerült annyi élményt biztosítanunk, amivel fel tudják majd ismerni a helyzeteket amikor szükség van a segítségükre és képesek is lesznek segíteni!

Kulmann Tiborné (Erika) és Széles Attilláné (Panka)
közösségi civilszervező