Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Újpestiek a múltban!

2018. február 23.
A képen a Sziklakórház bejárata látható

A délelőtti hóesésben indultunk tagjainkkal, egy jó kis program reményében, a Sziklakórház felé.

A képen az újpesti csoport látható a bejárat előtt

Egy szerencsés számú (13) létszámmal érkeztünk meg, a helyszínre. Az előtérben, árusítással egybekötött kiállítás várt bennünket. Míg a túravezetőre vártunk, mindenki kedvére vásárolhatott.

A sziklakórház múltjáról láthattunk, egy kis rövidfilmet, és ezzel elindult a program. Megkezdtük a 10-15 méter mélyen fekvő járatrendszer felfedezését. Rémisztő volt, a 60-70 éves eredeti környezetben bejárni (az előkészítőket, betegfelvevő, kórtermek, és műtő helyiségeket) melyeknek hatását szinte élőnek tűnő viaszfigurákkal helyettesítették.

A Sziklakórház bejáratánál láthatjuk az újpesti látogatók egy részét

Meghatódva hallgattuk, a túravezetőnk történeteit, a régmúlt (sokunk számára elevenen élő) eseményekről. Ezt követően átléptünk az atomháborúzás korába. Láthattuk ( Hirosima, és Nagaszaki) ellen elkövetett atomtámadás következményeit. Ennek hatására kezdték el építeni a sziklakórházzal egybekötött atombunkert.

Félelmetes volt látni, a hatalmas (áramfejlesztőt, légszűrőket) melyek biztosították volna az elektromos áramot, és a tiszta levegőt. Sokáig hatása alatt voltunk a látottaknak. Köszönet, a fantasztikus tárlatvezetésnek!

Kulman Erika és Szélesné Panka
közösségi civilszervezők