Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Utazás a múltba

2023. december 19.
Utazás a múltba - csoportkép a múzeumban

Utazás a múltba

Néha jól esik kicsit nosztalgiázni, és visszagondolni a múltbéli dolgokra. Ha pedig az ember egy kiállítás segítségével még inkább felelevenítheti régi, gyerekkori-, fiatalkori emlékeit, az különösen izgalmas. Így tettünk mi is a VGYKE kispesti Lámpás klubjával 2023. december 11-én, amikor a Budapesti Retro Élményközpontban tettünk látogatást. A múzeum a XX. század második felének életstílusát mutatja be, képekben és kézzel fogható tárgyakkal egyaránt. Nekünk nosztalgia, a fiatalabb korosztály számára történelem. Hogyan is néztek ki a múlt század hatvanas éveinek második felétől épült panel lakótelepek? Milyen járművekkel közlekedtünk? Milyen ételeket, italokat fogyasztottunk? Melyek voltak közülük a legnépszerűbbek? Milyen volt, amikor még nem létezett az internet, nem voltak okostelefonok, okostévék? Milyen reklámokból tájékozódhattunk a legújabb termékekről? Egyáltalán, hogyan tájékozódtunk a legfrisebb hírekről? – számtalan kérdést juttat eszünkbe ez a felejthetetlen kiállítás, melyhez egy remek tárlatvezetőt is kaptunk Pucz Attila személyében, aki maga is a hetvenes évek szülöttjeként lelkesen mesélt saját személyes élményeiről, és mutatta meg nekünk a kiállítást, benne saját maga által is gyűjtött ereklyékkel, játékokkal.

Az interaktív kiállításban felülhettünk régi motorkerékpárra, beülhettünk egy Lada rendőrautóba, utunk során benézhettünk az 1986-ban indult első digitális Híradó díszletébe – mindezekről fényképeket is készíthettünk. Az eseményről készült képek a Közösség Lámpásai – Kispesti Látássérültek Klubja Facebook-oldalán láthatók, mely az alábbi linken érhető el.

A Kispest Önkormányzata támogatásával megvalósult programon nyolcan vettünk részt.

Köszönet Pucz Attila tárlatvezetőnek, valamint önkéntes segítőinknek, köztük Láziné Mosonyi Ágnesnek és Lázi Péternek, akik remek fényképeket készítettek az eseményről.

Ruzsa Viktor
Közösségi civilszervező

#aliglátó #gyengénlátó #Kispest #klubprogram #közösségiklubok #látássérült #vak #VGYKE