Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Vakok közlekedése az utcán

2018. február 26.
A képen a projekt plakátja látható, a Pillangó utcai metróállomás látható rajta

A Sunrise projekt, mely kísérleti jelleggel Zuglóban, azon belül is kiemelten Törökőr településrészen valósul meg, a közösségi tervezés meghonosítását tűzte ki céljául.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy alulról jövő kezdeményezéseket, lakossági ötleteket, javaslatokat gyűjtenek és valósítanak meg annak érdekében, hogy közvetlen környezetünk minél élhetőbb legyen. Elsősorban olyan fejlesztéseket terveznek megvalósítani a projekt három éves időtartama alatt, melyek relatíve kevés anyagi forrás befektetésével adnak érzékelhető eredményt.

A BKK-val partnerségben azzal az ötlettel keresték meg az MVGYOSZ-t és a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületét (VGYKE), hogy a látássérült emberek közlekedésben való fokozott jelenlétére és a megfelelő segítségnyújtásra hívják fel a figyelmet a közösségi közlekedési megállókban kihelyezendő információs táblákon. Az egyeztetés eredményeként az eredetileg a Vakok Intézete elé helyezni tervezett egyetlen tábla helyett várhatóan több készül, melyeket a kerület látássérültek által leginkább használt tömegközlekedési csomópontjain, így például Zugló Vasútállomás, az Ajtósi Dürer sor vagy a Laki Adolf utca környékén található megállókban helyeznek el.

A táblákon képregény-szerű formában mutatják be a látássérült emberek közlekedésével kapcsolatos tipikus szituációkat és azt, hogy ilyen helyzetben hogyan nyújthat segítséget bárki. A képeken láthatunk majd fehérbottal és vakvezető kutyával közlekedő vak járókelőt, de gyengénlátó személyt is, valamint látássérült gyermeket vagy látássérült szülőt látó gyermekével. A plakátokon többek között a segítség felajánlásának fontosságára, az erőszakos segítéstől való tartózkodásra és a látássérült emberek természetes igényeire kívánják felhívni a figyelmet, illetve olyan sztereotípiákat szeretnének lerombolni, mint például hogy a látó kisgyermek vezeti el a vak szülőjét az óvodába vagy hogy akinek nincs fehérbotja, annak nem is lehet gond a látásával. A táblák megtervezése hamarosan kezdetét veszi, amihez mindenkitől várnak ötleteket a projekt honlapján.

A képen a projekt plakátja látható, a Pillangó utcai metróállomás látható rajta

A kép forrása: http://sunrise.mizuglonk.hu