Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Véget ért a tréning

2015. november 17.

Együtt a családokért és a nemzetért

fotó1fotó2

Rákospalotán, az Alapítvány Sarokház Lakóotthonában 16 mentorszülő vehette át az említett dokumentumokat dr. Gruíz Katalintól, az Alapítvány elnökétől.

„A Sorstársi Segítő szolgálat tevékenységét azokra a veleszületett rendellenességekre terjesztették ki, melyeket a gyermek születésekor lehet látni, diagnosztizálni vagy biztonsággal előre jelezni. Ebbe a segítő munkába vonják be a különböző szervezetek mentorszülőit. A szolgáltatás célja, hogy a rendellenességgel született gyermek szülei eljussanak ahhoz a rendellenesség-specifikus szervezet által delegált sorstárs segítő vagy mentor szülőhöz, aki az érintettség okán, baráti melléállással, a megélt sors tapasztalatainak átadásával átsegítheti őket az első traumán és segítséget nyújthat a speciális élethelyzettel járó nehézségek leküzdésében. A Sorstársi Segítő Szolgálat – azon felül, hogy pótolhatatlan segítséget ad az érintetteknek – lényegében tehermentesíti az egészségügyi intézményeket is azzal, hogy már a kezdetektől a szülők mellé áll, lelki támogatással és gyakorlati tanácsokkal.” A VGYKE kész volt az összefogásra, így a hétvégeken tartott tréningeken a VGYKE mentorszülői– a házastársaikkal együtt –részt vettek.

fotó3fotó4

A mostani hétvégén, az utolsó tréning napon, minden egyes megjelent beszámolt a nyári munkálkodásáról. Érdekes és izgalmas volt később az egyik szituációs gyakorlat, amelyben „eljátszották”: hogyan is „ajánlják be” magukat, például egy kórházba, hogyan mutassák be a sorstárs segítők tevékenységét a kórház vezetőinek, hangsúlyozandó a konkrét segítségnyújtás mibenlétét is.

fotó5

A mentorszülők valójában az elkövetkező hetekben és hónapokban fogják megtudni és tapasztalni, hogy a felkészülésüknek köszönhetően milyen eredményes munkát végezhetnek, illetve azt, hogy az egészségügyi és szociális intézmények, szervezetek, valamint az önkormányzatok miképpen élnek – élhetnek – azzal a lehetőséggel, amelyet a mentorszülők tevékenysége biztosíthat.

Csukáné Polyák Erzsébet

Mentorszülő és szülősegítő munkatárs