Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Visegrádi városnézés és a Királyi Palota meglátogatása

2018. július 20.
A kirándulócsoport tapintható tárgyakkal ismerkedik a visegrádi kiránduláson

Nagy várakozással tekintettünk a visegrádi kirándulás elé. A kezdeti esős idő, megérkezésünkre kiderült. Kellemes kiránduló időben néztük végig a Királyi Palotát. A tárlatvezető nagyon kedves és figyelmes volt és talán többet is megmutatott nekünk, mint a látóknak szokott.

A visegrádi kirándulócsoport a visegrádi várban a kút előtt áll

Az első megálló a Herkules kút volt a Királyi vár udvarán, itt a tárlatvezető kicsit bepillantást nyújtott Mátyás király életébe. Végig sétáltunk a király konyháján, minden berendezést valamint nyulat, fácánokat, vaddisznót lehetett tapintani, ami akkoriban elkészítésre került a király asztalán.

Korhű ruhákra is rápillanthattunk és egy teljes vértezetet is végig lehetett tapogatni. Majd a nappali szoba, majd a hálószoba a fürdő dézsával következett. A helységek melegét gyönyörű, hatalmas cserépkályhák biztosították. Vak társaimnak lehetőségük nyílt mindezt megérinteni a király asztalával és székével együtt.

A kirándulócsoport tapintható tárgyakkal ismerkedik a visegrádi kiránduláson

A tárlatvezetés végén a kerthelyiségbe vezettek minket, azután pedig a király kis kápolnájába sétálhattunk. Ezután következett az ebéd a Dunaparton levő étteremben. Üldögéltünk a Dunaparton, majd egy közeli játszótéren a társaság legnagyobb örömére hintázhattunk is. Gazdag élményekkel, vidám hangulatban tértünk haza.

Jánosi Veronika, Kőváriné Orsi
közösségi civilszervezők