Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Zuglóban is megtartottuk szakmai fórumunkat

2016. november 19.

kép1

A kerületi rendezvény családias keretek között zajlott, afféle kerekasztal beszélgetésként. Miután Mészáros Ágnes egyesületünk alelnöke köszöntötte a résztvevőket, Fodor Ágnes elnök asszony bemutatta a jelenlévő szakembereknek egyesületünk szolgáltatásait, valamint magát a projektet, amelynek keretében programunk megvalósulhatott.

kép2

Ezt követően Sinka-Fábri Tímea az Országos Látásvizsgáló Központ munkatársa megismertette velünk az intézményük tevékenységét, a látásnevelés és a korai fejlesztés fázisait, módszereit. A prezentációt egy kisfilm megtekintése zárta, bepillantást engedve a korai látásfejlesztés gyakorlatába és alapot adva az együttgondolkodásra, melyhez Neumann Károly kollégánk nyújtott segítséget, facilitátorként tematikus blokkok szerint irányítva a beszélgetést. Szóba került, hogy Zuglóban milyen állapotban is van jelenleg a korai fejlesztés, továbbá, hogy minden szakemberhez eljut-e minden információ a lehetőségekről, illetve, hogy a szakemberektől eljut-e a szülőkhöz.

kép3
Tapasztalatunk szerint a védőnői hálózat egészen profin működik a városrészben, minden szükséges vizsgálatot elvégeznek. Amikor pedig egy gyermek bölcsödébe kerül, elkérnek a szülőtől minden egészségügyi papírt, ellenben ez az óvodában sajnos már nem történik meg. Legközelebb már csak az iskolában kerül elő egy adott probléma, ahol jobbára tanulási nehézségként jelentkezik. Ismételten elkezdődik a szakértői bizottságok felkeresésének hosszadalmas procedúrája, miközben a bürokrácia sűrűjében a jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal és a szülőnek sincs fogalma arról, hogy ez idő alatt gyermeke értékes éveket veszített, tekintve, hogy 3-6 éves kor között nem kapta meg a szükséges fejlesztést.

kép4

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a kerület jó úton halad, de ahogy máshol is, úgy itt is van még mit fejlődni és szükség lenne egy jól működő kommunikációs hálózatra az orvosok, védőnők, szociális és oktatási intézmények, valamint a szülők között.

S. Tóth Erika