Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

2018 első féléve Újbudán

2018. augusztus 31.
A képen egy őzike látható a budakeszi vadasparkból

Az év első féléve nagyon sok kellemes meglepetést tartogatott mindannyiunk számára. Mind a klubprogramjaink, mind a klubnapjaink által rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak.

Az egyik rendkívüli klubtémánk a látássérültek tanulása volt, mellyel kapcsolatban az integrált vagy szegregált intézmények körüli kérdéseket jártuk körbe olyanok tapasztalataink keresztül, akik diákként vagy szülőként érintettek az ügyben. A megéltek megosztásán alapuló beszélgetés közben új szempontként került elő az, hogy vajon az iskola megfelelő terep-e az integrációra? Számomra legalábbis meglepő volt azzal a nézettel találkozni, hogy az integráció színterei között az iskola csupán egyetlen hely, de nem kizárólagos és nem is kiemelt súlyú kell legyen. A beszélgetés azért hagyott bennem mély nyomot, mert olyan emberek példáján keresztül ismerhettünk meg egy újszerű szemléletet, akiknek az iskolai pályafutásuk sikeresnek tekinthető.

A képen az újbudai beszélgetés kezdete látható

Az évekkel ezelőtt megkezdett beszélgetéssorozatunk is folytatódott a házasságról és az ismerkedésről. Ez a beszélgetéssorozat még 2015-ben indult el és mivel a résztvevők általában ugyanazok, így mindig ott folytatjuk, ahol éppen az utolsó alkalommal befejeztük. Az elmondott élmények, a beszélgetéshez vitt tényszerű adatok mára már olyan ismerethalmazt képeznek, melyek valamilyen hasznosításán már elkezdtünk gondolkodni.

A klubnapjaink sorában kiemelt helyett kapott a Braille-írás, melyről olyan formában hallhattunk, amivel a többségünk még korábban nem találkozott. Akik jelen voltunk, nagyon hálásak vagyunk a lelkes bemutatóért és az akkor kapott élményekért!

Az év első felében szervezett klubprogramjaink két csokorba oszthatóak.

Az egyik a családkutatás témája köré épült, mely egy mellékszála volt a kötetlen beszélgetéseinknek. Ebben az évben nagyon sok kirándulást építettünk ezen téma köré és már az év első felében is nagyon érdekes és szép helyekre juthattunk el. A kirándulásokból álló sorozat azóta már lezárult, de amennyiben igény jelentkezne rá, valamilyen ismétlés talán még megvalósulhat.

Az előadás után beszélgetnek a résztvevők a hallottakról egy üdítőkkel teli asztal mellett

A klubprogramjaink másik része a természet és az ember együttélésének a megismerésére irányult, melynek keretében olyan helyekre kirándultunk el, ahol ennek a rendkívüli példáival találkozhattunk. Így jutottunk el többek között a Barátság Parkba valamint egy Vadasparkba is, mindkét helyen nagyon sok élmény várt minket. Ez a kirándulásokból álló sorozat azonban még nem zárult le, még az ősz folyamán is több helyre szeretnénk eljutni.

Az év még hátralevő részében szó lesz a FUTÁR-távkapcsolók kerületi tapasztalatairól, finom ételekkel ismerkedünk meg, beszélünk majd az árban is elérhető és praktikus segédeszközökről, valamint ismét lehetőség lesz a klubnapon befizetni a tagdíjat. Úgy néz ki sajnos, hogy az októberre megbeszélt sportrendezvényeink elmaradnak, de gőzerővel igyekszünk megszervezni valamilyen pótlást, remélhetően szeptember második felében vagy esetleg novemberben.

A rendezvényeink teljesen nyitottak, így nagy örömmel várunk minden kerületi látássérültet és a családtagjaikat, barátjaikat a kirándulásainkra, sportrendezvényeinkre és a klubnapjainkra is, ha csupán “csak” beszélgetni lenne kedvük.

Neumann Károly
közösségi civilszervező