Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A harmadik lépés a fehér bot és a vakvezető kutya után

2018. május 25.
Kamerák veszik a ferencvárosi futár-kiosztáskor elhangzott beszédeket Ferencvárosban

Az önkormányzat és a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete együttműködésében idén januárban kezdte meg működését a ferencvárosi Lámpás Klub, azzal a céllal, hogy megtalálja és kimozdítsa az izolációból a IX. kerületben élő csökkent látású embereket, felmérje az igényeiket, tájékoztassa, és teljes élethez segítse őket.

A kooperáció újabb eredményként Kállay Gáborné alpolgármester adott át húsz FUTÁR-távirányítót, amelyek segítségével könnyebbé válik az egyéni közlekedés, ugyanis a kicsi, kapunyitóra hasonlító szerkezeten egy gomb megnyomásával a megállókban elhelyezett kijelzők felolvassák a képernyő tartalmát, azaz a tulajdonos informálódhat arról, mikor, hova, milyen járatok indulnak. Emellett az erre alkalmassá tett közlekedési lámpák hangjelzést adnak a gomb megnyomására, ezáltal könnyebb megtalálni a gyalogátkelőhelyet, valamint az M4-es metró mozgólépcsőinél is a megfelelő irányba vezetik a látássérültet.

Kamerák veszik a ferencvárosi futár-kiosztáskor elhangzott beszédeket Ferencvárosban

A kép forrása: ferencvaros.hu

Kállay Gáborné felidézte: valószínűleg mindenki kért már segítséget, ám ilyenkor a nehezebb helyzetben lévő gyakran úgy érzi, terhet ró a segítő félre. Holott ez jellemzően nincs így, mégis cél, hogy mindenki képes legyen a lehető legteljesebb életet élni. Ehhez segít hozzá az akadálymentes világ, az akadálymentes közlekedés.

A képen az látható, ahogyan a ferencvárosi polgármester adja át a távkapcsolót Nagy Lászlónak

A kép forrása: ferencvaros.hu

– A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete 2012-ben tűzte ki céljául a látássérültek közösségbe szervezését, hiszen ezzel tudunk legnagyobb mértékben hozzájárulni a teljes értékű élethez, a családalapításhoz, a munkavállaláshoz. 2015-ben kötöttünk együttműködési megállapodást a BKK-val, három éve adunk át távirányítókat, szerencsére egyre több kerület ismeri fel ennek fontosságát – mondta el lapunknak Fodor Ágnes, az egyesület elnöke. Nagy László, aki a távirányítók tesztelését végezte hozzátette, az eszközök igen nagy mértékben tágítják ki a gyengénlátók horizontját, a jelképpé vált fehér bot és vakvezető kutya után ez a harmadik legnagyobb lépés az önálló élethez vezető úton.

A ferencvaros.hu oldalról átvéve