Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A Pesti Vigadó története

2024. május 29.
A Pesti Vigadó története - csoportkép a Vigadó teraszán

A Pesti Vigadó története

2024. május 11-i programunk keretében a Pesti Vigadó épületének meglátogatására került sor vezetett épületséta keretében, idegenvezetéssel.

Operaelőadás és mini koncert is színesítette a programot.

Ezen a napon reformkori ruhákba is be lehetett öltözni a „bevállalósaknak”, kicsit visszautazva a múltba. Közös fotót a tetőteraszon készítettünk, ahonnan panoráma nyílik a városra.

Történeti érdekesség, hogy a Vigadóban 3000 fő is bálozhatott egyszerre, bár a megnyitóra csak mintegy 600 vendég érkezett, mert mindenki azt hitte, hogy zsúfoltság lesz, ezért nem mentek el, később úgy hitték, hogy a vigadó nem fogja betölteni a funkcióját. Azonban ez nem így lett, a nemesi osztály életének fontos találkozóhelye lett, Ferenc József császár és Sissi is tiszteletét tette a Vigadóban. A trónörökös Rudolf herceg és felesége, Stefánia hercegné üdvözlésére különleges módot „eszeltek” ki, gázcsövekből rakták össze a két kezdőbetűt és meggyújtották.

A gyönyörű épület a II. világháborúban súlyosan megrongálódott, és lebontásra ítélték, de végül a műemlékvéelem megmentette, és régi pompájában várja napjainkban a látogatókat. Két havonta megújuló kiállításoknak ad otthont, ezért is érdemes felkeresni.

Szalainé Tündi
Közösségi civilszervező

#aliglátó #Ferencváros #gyengénlátó #klubprogram #közösségiklubok #látássérült #vak #VGYKE