Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A tagság előnyeiről beszélgettünk

2017. július 8.

Először egy előadást hallgattunk meg Lenkainé Vajda Viktóriától arról, hogy milyen előnyei vannak az egyesületi tagságnak és milyen szolgáltatások érhetőek el a Szövetségtől és az Egyesülettől, valamint a tagként és a nem tagként való igénybevétel közötti eltérésektől.

Az előadásból megtudhattuk, hogy a Szövetségnek olyan könyvtári szolgáltatásai vannak, melyek máshol (Magyarországon belül) nem érhetőek el, valamint olyan egyéb szolgáltatásai is vannak, mint például az üdülő és a jogsegélyszolgálat.

A VGYKE szolgáltatásai elérhetőek a nem tagdíjat fizető látássérültek részére is, de jelentősen előnyösebb tagként igénybe venni ezeket. Az éves tagdíjat véve alapul kijelenthető volt, hogy nagyon hamar megtérül tagnak lenni, sok esetben már az első igénybevétel alkalmával is.

Az is elhangzott, hogy a látássérülteket képviselő szervezeteknek előnyösebb a helyzetük, ha komolyabb taglétszámot tudnak felmutatni. Az érdekképviselet szempontjából nagyon nem mindegy, hogy mennyi fizető tag áll egy szervezet mögött, így a magas taglétszám valamilyen módon minden látássérült számára előnyöket jelent.

A képen a klub egy vidámabb pillanata látható, amikor az asztal köré ültek nevetnek valamin

Az előadást követő beszélgetés azzal indult, hogy mindenki elmondta milyen okból lett tag és milyen előnyeit látja a tagságnak. Kiderült az is, hogy számos esetben valóban a szolgáltatások előnyösebb igénybevétele volt a belépés oka. Az elmondásokból kiderült, hogy a jelenlévők a masszázst, a támogató szolgálatot, a pszichológust, a Braille-oktatást, a boltot és a lámpásokon keresztül elérhető szolgáltatásokat veszik igénybe. Többen beszámoltak arról is, hogy az Egyesületen keresztül már többször sikerült nekik munkalehetőséghez jutni.

Az elmondott tapasztalatokból kiderült az is, hogy nagyon sok múlik azon, kivel találkozik az ember akkor, amikor első alkalmakkor kerül kapcsolatba az Egyesülettel. Valamilyen pozitív tapasztalat minden esetben állt a belépés mellett való döntések alkalmával. Ha nem is éppen a belépés pillanatában, de valamilyen módon ez mégis mindenhol megjelent.

A képen a klubnap egy pillanata lárható, amikor ismertetésre került egy összehasonlítás az egyesületi szolgáltatásokról

Többen elmondták, hogy időről-időre előkerülnek olyan élethelyzetek, amikor nem egyértelmű, hogy a tagsághoz vagy a fogyatékosságot igazoló kártyához milyen kedvezmények járnak. Ennek egy klasszikus példája, hogy lehetséges-e ingyenesen utaznia egy látássérültnek Budapesten belül a MÁV járatain? Ha egy látó ember a bérletével száll fel a megjelölt vonatok egyikére, akkor nem kell külön jegyet váltania. Ha egy látássérült teszi meg ugyanezt, akkor kötelező jegyet vásárolnia, ha pedig látó kísérője is van, akkor a kalauznak meg kell őt büntetnie, ha a felszállás előtt nem vett jegyet. Az ilyen “élmények” miatt többen elmondták, hogy örülnének egy olyan listának, melyen a legtöbb embert érintő kedvezmények elérhetőek lennének és szerepelne benne egy figyelmeztetés a hasonló helyzetekre vonatkozóan.

Olyan példák is elhangzottak, miszerint egy-egy szolgáltató megszüntette a fogyatékosnak számító emberek részére járó kedvezményes belépési lehetőséget, minden különösebb indoklás nélkül. Bár ez a folyamat még nem általános jellegű, de egyre többször akad rá példa. Ezt azért is sérelmezték a megjelentek, mert a látássérült személy nagy valószínűséggel őt segítő kísérővel érkezik, így a legtöbb emberhez képest dupla belépőt kell így fizetnie.

Előkerült az is, hogy már a gyerekként való belépésnek komoly előnyei vannak akkor is, ha a szülők közül egyik sem látássérült. Bár egy gyermek közel sem tudja a szolgáltatások nagyobb részét igénybe venni, az elérhető előnyök száma így is jelentős.

A program végén szóba kerültek olyan előnyök is, melyekre a klubdélutánra való készüléskor nem is gondoltunk. Ilyen például az, ha valaki általában jelen van az egyesületi programokon, akkor nagyon sok értékes információhoz is hozzá tud jutni. Többen ennek köszönhettek egészségügyi információkat vagy praktikus és egyszerű megoldásokat mindennapi helyzetekre.

Nem utolsó sorban pedig az is egy előny, hogy a Lámpás Klubok által olyan helyekre is el lehet jutni, ahova látóként nem sok esélye van bejutnia valakinek. Ez utóbbit mi is örömmel erősítettük meg, hiszen minden Klub eddigi múltja is igazolja ezt. Őszintén reméljük, hogy ez a jövőben is így lesz!

Lenkainé Vajda Viktória és Neumann Károly
közösségi civilszervezők