Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Aktív február Rákosmentén

2017. február 25.

Klubunkon, – amelyet 2017. február 7-én tartottunk a Rákoshegyi Közösségi Házban, – ismét Dr. Tábor István coachot láttuk vendégül, aki fölajánlotta, hogy most mi tehetünk föl neki kérdéseket. Először arra kért minket, hogy mondjunk egy pozitív élményt az elmúlt hónapból. Ez néha döcögősen ment, de végül mindenki tudott mondani valami jó élményt. István rávilágított, hogy a legkisebbért is hálásak lehetünk. Beszélgetésünk alkalmával szóba került a reziliencia, vagyis a vert helyzetből való fölállás képessége.

20170207_143601 SAM_1231

István életében is vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, mégis képes arra, hogy a kilátástalannak tűnő helyzetből is építkezni tudjon. A hit szerepéről is szó volt, itt nem kizárólag az istenhitről volt szó, hanem például a hit abban, hogy mindig van valaki, aki értő figyelemmel meghallgat bennünket, segíthet egy idézetet, egy jó zene. István felhívta a figyelmet a jelenben való lét fontosságára is.

Gyorsan röpült az idő, közben farsangi fánkot majszoltunk két tagunk jóvoltából is. Összejövetelünket, amelyen 22 fő vett részt, Jana gitármuzsikája és a quena zárta. Klubunkat az alkalomhoz illően Máté Péter: Azért vannak a jó barátok című zeneszámával fejeztük be.

Egyesületünk fontosnak tartja az audionarráció minél szélesebb körben való elterjedését, azért, hogy látássérültek is élvezhessék a színházi előadásokat. 2017. február 8-án egy ilyen audionarrált programon vettünk részt hatan az angyalföldi József Attila Művelődési Házban.

Programunk kulisszabejárással kezdődött, felmehettünk a színpadra, megtapogathattuk a kellékeket, beszélgethettünk a színészekkel is, akik nagyon nyitottak voltak. Majd a látássérült tagjaink kaptak egy-egy fülhallgatót, és megkezdődhetett az előadás: a Mátyás király és a cinkotai kántor című műmese, amelyet Buda Ferenc alkalmazott színpadra.

 

20170208_151156 20170208_134406

 

Az audionarrátor feladata az, hogy a párbeszédes jelenetek kivételével tájékoztasson arról, hogy pontosan mi zajlik a színpadon. Sokkal élvezhetőbb, és követhetőbb így az előadás, amiben mindannyian egyetértettünk. Kedves élmény marad számunkra a meseelőadás, és kíváncsian várjuk majd a felnőtteknek szóló audionarrált előadásokat is.

2017. február 15-én a REB, vagyis a Rákosmenti Erőforrás Bizottság ülést tartott, amelyen Egyesületünk képviseletében, mi, lámpások is részt vettünk. Az ülést a levezető elnök dr. Piláth Károly nyitotta meg, és megállapítást nyert, hogy 9 fővel határozatképes a Bizottság. A minket érintő előterjesztést a 3. napirendi pontként tárgyalták, melyet egyhangúlag megszavaztak.

rakosmente febr

Másnap, 2017 február 16-án magasabb szinten, képviselőtestületi ülést tartott a kerületi Önkormányzat Riz Levente kerületi polgármester úr vezetésével. Hamarosan következett az Önkormányzat és az Egyesületünk által kötendő Együttműködési megállapodásról szóló képviselőtestületi szavazás, amely szintén egyhangúlag döntött az együttműködésünk 2017. december 31-ig történő meghosszabbításáról.

Elnökünk, Fodor Ágnes is fölszólalt, megköszönte az Önkormányzat támogatását, és kiemelte a CIB pályázatot, amely kiváló kapcsolatokat eredményezett, valamint megköszönte a mi munkánkat is. A kétnapos ülésen 6 fő vett részt az Egyesületünktől.

Krayné Faragó Zsuzsanna és Acsay Péter
közösségi civilszervezők