Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Áprilisi klubprogram – Látogatás a Magyar Természettudományi Múzeumba

2022. május 10.
A képen hat klubtag ismerkedik egy elefántagyarral.

 

Április 22-én és 23-án klubprogramunk keretében a Budapest VIII. kerületében található Magyar Természettudományi Múzeumban jártunk.

A két alkalommal 24 vak illetve gyengénlátó látogató érezhette magát felfedezőnek a múzeum Természetbúvár Termében, ahol minden kézbe vehető, megérinthető, és megszagolható.

A látogatás során nagyon sok új ismeretre tettünk szert a növény- és állatvilággal kapcsolatban. Emlősök, hüllők, halak és egyéb egzotikus állatok kipreparált testét, csontjait, vázait tapinthattuk meg. Ilyenek voltak pl. a gaboni vipera, a nyest, a hermelin, az oroszlán, a borz, a viza, a cápa, a tüskés gömbhal vagy éppen a tigris koponyája, a tengeri csillag, kagylók, stb.

Kispál István múzeumpedagógus érdekes és igen szórakoztató előadásából megtudhattuk, melyik állat mivel táplálkozik, mely területeken élnek és mit tegyünk akkor, ha esetleg bármelyikkel is találkoznánk utazásaink, nyaralásaink során.

Különböző növényeket (pl. bambusz), gyümölcsöket, zöldségeket is kezünkbe foghattunk, melyeket egy játék során kellett felismernünk.

A tapintás mellett a szaglásunkra is szükség volt az illatfelismerő játék során. Különböző fűszer és egyéb növényeket kellett illatuk alapján beazonosítanunk. Ezek voltak pl. a vanilia, az oregánó, szegfűszeg, teafélék, stb.

Nagyon köszönjük a múzeumnak és múzeumpedagógusának, hogy ilyen felejthetetlen élményt szereztek látássérült embereknek.

Az eseményről készült néhány fotó és videó az alábbi linkeken megtekinthető:

1. fotó
2. fotó
1. videó: a tigris állkapcsának bemutatása
2. videó: a tüskés gömbhal
3. videó: a cápa

Pázmán Krisztina és Juhos Róbert
XVIII. kerületi közösségi civilszervezők