Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Az 56-os események nyomában a polgárőrök megismerésével

2017. április 8.
A képen Péter látható, az egyik polgárőr-egyenruhában

A XIII. kerület tagjaival márciusi első programként, az Imagine Budapest, Tapintható múlt című sétájához csatlakoztunk.

A megjelölt napon az 56-os események nyomába eredtünk az Imagine Budapest egyik kedves munkatársa és az ő általuk elkészített Péter fiktív naplója segítségével. A program meghirdetésre került látássérültek részére, ekkor támadt az ötlet, hogy csatlakozzunk.

A Nemzeti Múzeumtól indultunk, itt megidéztük az akkori idők korhű ételét a rántott levest, a napló első részletéből megtudhattuk, hogy már az 50-es évek elején milyen félelemben éltek az emberek, hogy ok nélkül elvitték őket.

Második helyszínünk a rádió épülete volt, ahol eldördültek az első lövések, máig sem tudni mi okból. A napló erre vonatkozó részletében a fiatalok lelkesedését lehetett érzékelni. Láthattunk molotov-koktél készítéséhez szükséges rongyot, benzines üveget. Kezünkbe foghattunk köveket is, amelyekkel szintén harcoltak a korabeli fiatalok. Bemehettünk egy tipikus korabeli bérház udvarába, ahol még látszanak a lövések nyomai a falban, ezeket is kitapogathatunk. Sétánk utolsó állomása a Rókus kórház volt, ahol rengeteg sérültet ápoltak, egy gyolcskendőt tapogathattunk meg itt és megtudhattuk, hogy főhősünk emigrált a forradalom után.

A képen Péter látható, az egyik polgárőr-egyenruhában A képen az látható, amint a sétálócsoport hallgatja az idegenvezetőt

 

Következő programunk 2017. március 27-én a klubunk volt, a polgárőrség történetének feltárása jegyében. Vendégünk Csery-Szűcs Péter volt, akit az idei civil napon nyertünk meg előadónak. Elmondta, hogy a 90-es évek elején néhány fiatalember összefogott, hogy esténként sétálgatva a lakótelepeken megpróbálják megakadályozni a lopásokat, bűncselekményeket. Később szervezeti formába rendeződtek és megalakult a budapesti és az országos polgárőr szövetség. A polgárőrök is vizsgát tesznek mielőtt kimehetnek terepre.

A képen az látható, amint Péter előadást tartA képen az idegenvezető látható, amint a sétálókhoz beszél

 

Nekik annyi joguk van, mint az átlag állampolgárnak, vagyis megpróbálhatják lebeszélni a törvényellenes cselekményt elkövetni készülő személyt cselekedetének elvégzéséről, értesítve közben a rendőröket. Másik lehetőségük, hogy ha már elkövette a személy a cselekményt, feltarthatják őt, amíg a rendőrség megérkezik. Egy hónapban egyszer a rendőrökkel mennek bevetésre.

A XIII. kerületben a lakóközösségi napokon, valamint az egyéb rendezvényeken találkozhatunk polgárőrökkel. Kezünkbe foghattuk a polgárőrigazolványt, felvehettük a mellényt, valamint láthattunk különböző polgárőrkitüntetéseket arany, ezüst és bronz fokozatút egyaránt.

Nagyon hasznos új információkkal gazdagodhattunk a délután során.

Jánosi Veronika és Molnárné Tóth Andrea
közösségi civilszervezők