Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Évente tizenkétezren veszítik el látásukat a szürkehályog miatt

2017. április 7.
Forrás: www.szemtorna.com

Forrás: www.szemtorna.com

A felmérésből egyértelműen kiderült, hogy emelkedik azok száma, akik a szürkehályog miatt válnak látássérültté. Amíg húsz évvel ezelőtt évente 20-22 ezer hályogműtét volt Magyarországon, tavaly már 90 ezer beteget kellett szürkehályog miatt operálni, hamarosan pedig évi 120-130 ezer műtétre lesz szükség, elsősorban demográfiai okok miatt – fejtette ki Nagy Zoltán , az SE Szemészeti Klinikájának igazgatója.

A felmérésből kiderült, hogy Magyarországon évente 12 ezren veszítik el látásukat szürkehályog miatt, pedig ez elkerülhető lenne, de az emberek egy része nem érzi szükségét az operációnak, másik része pedig fél a műtéttől.

Tavaly 89 ezer szürkehályog-műtétet finanszírozott a biztosító. Egy szem műtéti ára a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint 100-140 ezer forint között van. Nagy Zoltán úgy véli, az optimális az lenne, ha legalább 250 ezer forintot térítene a NEAK, mely még mindig kevesebb, mint Nyugat-Európában, ott 300 ezer forint a tarifa. Ráadásul csak az egyfókuszú lencse térítésmentes, a multifokális vagy cilinderes lencsékért most még a betegeknek kell fizetniük.

A multifokális lencse luxusnak tekinthető, automatikusan senki sem kap ilyet – mondta Vámos Péter, a Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaság elnöke. – A szűkös egészségbiztosítási keretekbe nem fér bele, hiszen csak a lencse ára 180-200 ezer forint – tette hozzá. A magyar lakosság 20 százalékának viszont éppen ilyen lencsére lenne szüksége.

Vámos Péter azt mondta, olyan információi vannak, hogy hamarosan a multifokális és a cilinderes műlencsék beültetését is finanszírozni fogja az egészségbiztosító. Az SE szemészeti klinikáján egyébként évente néhány száz beteg számára már ezek a műtétek is elérhetők NEAK-finanszírozással – tette hozzá Nagy Zoltán.

A hír forrása: vg.hu