Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Beszámoló a zuglói klubnapról

2018. október 7.
Koós Andrea tart előadást a zuglói klubnapon, a tagok ülve hallgatják egy asztal körül ülve

A klubnapunkon Koós Andrea volt a vendégünk, aki egyesületüknél a Braille írást-olvasást tanítja. Tagjaink közül többen is feleleveníthették, hogy ők hogyan tanulták meg, milyen fejlesztő módszerekkel finomult ki a tapintásuk. Andi érdekes fejlesztő módszere a Hamupipőke mesét juttatta eszünkbe, amikor is szegény lány csak akkor mehetett el a bálba, ha szétválogatta a babot, lencsét, borsót, amit a gonosz mostohája összeöntött egy tálba.

Természetesen nekünk nem kellett válogatni, de a feladatok, amit kaptunk nem voltak túl könnyűek. Andi elmagyarázta a Braille ABC alapjait, majd különböző számkombinációkat adott meg, ebből kellett kitalálnunk milyen szót kaptunk feladatul. Így szavanként egy közmondást vagy szólást állíthattunk össze. Ez a játékos tanulás minden tagunkat magával ragadott és izgalommal vártuk a következő feladatot.

Koós Andrea tart előadást a zuglói klubnapon, a tagok ülve hallgatják egy asztal körül ülve

Annyira belejöttünk a játékba, hogy időnk többi részét egy szólánc nevű játékkal folytattuk. A játék lényege, hogy mindig az elhangzott szó utolsó betűjével kell egy másik szót mondani, de a szavakat nem lehet ismételni.

Ahogy szokták mondani: nekünk játszva szaladt el az idő, de még megbeszéltük tagjainkkal a hollókői kirándulás részleteit, és a fehérbot napi gála műsor tervezetét.

 

Andrea a Braille-írást mutatja egy zuglói klubtagnak

Társklubunk vezetője Samu Attila, meghívta tagjainkat 2018. szeptember 28-ra a Rendőr Múzeumba szervezett programjára, amelyre tagjaink közül többen is jelentkeztek.

Befejezésül Jana játszott nekünk két perui dalt, amit nagy figyelemmel hallgattunk meg.

Igazán tartalmas délutánt töltöttünk együtt, és játékosan próbáltuk elsajátítani a Braille_írás alapjait, aminek megtanulásához sokkal több időre van szükség, de aki kedvet kapott hozzá jelentkezhet Andinál az oktatásra.

Kiss Márta, Samu Attila
közösségi civilszervező