Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Beszélgetés az átverésekről

2017. január 20.

Nagyon boldogok voltunk, hogy újra együtt lehettünk és beszélgethettünk a karácsonyi és újévi élményeinkről.

Vendégünk is volt a rendőrségről, Galler Brigitta r. főtörzszászlós, akit nagy szeretettel mutattunk be tagjainknak. Mesélt a bűnözésről és a rendőrség munkájáról. Érdeklődve hallgattuk előadását, mely izgalmas és lebilincselő volt. Sok érdekes, tanulságos történetet mesélt el nekünk.

A kép forrádsa: http://www.ujpest.hu

A kép forrása: http://www.ujpest.hu

Az előadása után sok kérdésünk volt hozzá, melyre szívesen válaszolt. Végül meghívott bennünket a kerületi kapitányságra, hogy élesben is megtapasztalhassuk a rend őreinek szerteágazó munkásságát. Boldogan fogadtuk el a meghívást, melyre hamarosan sor fog kerülni.

Az elhangzott tanácsai közül a legfontosabb az, hogy soha, semmilyen körülmények között nem szabad idegennek pénzt átadni. Akármilyen történettel is áll elő, nem szabad elhinni, hogy egy rokonunk bajban van és neki viszi el. Mostanában az is gyakori, hogy egy bank vagy a Szerencsejáték Zrt. nevében is telefonálnak. Ha valaki nyert, akkor soha nem kell pénzt feltölteni, mobiltelefonszámra pedig végképp nem!

Még mindig gyakori, hogy valaki rendőrnek vagy közműszolgáltatónak adja ki magát. Ha valaki közműves ügyintézőnek mondja magát, mindig hívjuk fel a szolgáltatót, ha olyat akar tenni, ami szokatlan vagy pénzt kér tőlünk. Nem véletlenül értesítik előre a lakókat az órák leolvasásáról, így a leolvasók érkezéséről előre lehet tudni. Ha valaki valóban rendőr, akkor minden esetben megvárja az azonosítást, mindig igazolja magát és mindig közli a jövetele okát. Ha valaki türelmetlen, nem hajlandó megvárni amíg az azonosítása megtörténik vagy nem hajlandó azonosítani magát, abban az esetben a 112-es segélyhívón be kell ezt jelenteni, mivel csalóról van szó.

Ezeken kívül a hazánkban élő farsangi hagyományokról is felolvastunk érdekességeket. Ebben a témában egy mesét is találtunk, ami a katicabogárról szólt. Az Újpesti Naplóban is tájékozódhattok erről a kis délutánról, mert kedvenc újságírónk, M.Orbán András is megtisztelt minket jelenlétével.

Kulman Tiborné/Era, Széles Attiláné/ Panka
közösségi civilszervezők