Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Cápákat néztünk a Tropicariumban

2018. július 12.
Az angyalföldi klub tropicariumi látogatásán a gyerekek és a felnőttek cápákat néznek

Amikor a programokat közösen kitaláljuk, mindig arra törekszünk, hogy a résztvevők igényeihez teljesen alkalmazkodó és az érdeklődési körükhöz a lehető legjobban idomuló kínálatunk legyen. Ez sokszor elég nagy kihívást jelent, éppen ezért nagyon kellemes megtapasztalni, hogy ezen szempontok teljesülése miatt újabb és újabb családok találnak meg minket. Ezért amikor a Tropicariumba szervezett látogatásunk alkalmával egy újabb családot köszönthettünk magunk között, mindannyian nagyon örültünk. Az egymást már jól ismerő gyerekek is egyből befogadták az újabb gyerekeket.

A Tropicarium elsősorban azokat az állatokat mutatja be a látogatóknak, amelyeket a magyarországi éghajlaton nem lehet megismerni. Ezeket az állatokat ezért egzotikusnak tekintjük és korábban emberek milliói éltek le egy egész életet úgy, hogy legfeljebb csak képekből láthatták őket. A Tropicarium ezeket az állatokat azonban nem csupán megmutatja, hanem a lehető legjobban testközelbe is hozza őket. Ez mindenkinek nagyon erős élményt biztosított, de a gyerekek számára különösen annak bizonyult!

Az első ilyen helyszínünk a krokodil volt. A rendszeresen velünk kiránduló gyerekek az Állatkertben már találkoztak krokodilokkal, de elég messze voltak ahhoz, hogy alaposan szemügyre tudják venni. Még az ép látással rendelkezők is csak keveset láthattak belőlük, mivel négy-öt méteres távolságból lehetett csak megtekinteni őket. A Tropicariumban azonban a látogató dönti el, hogy mennyire meri megközelíteni, de akár két méternél is közelebbről meg lehet nézni biztonságosan! A velünk tartó gyerekek éltek is ezzel a lehetőséggel!

A krokodil utáni területen olyan halakat lehetett megnézni, melyek eltértek a megszokott halformától. Ezek nagyon lenyűgözték a gyerekeket is, mert nagyon színesek és szokatlanok voltak. Ráadásul több akvárium is úgy van kialakítva, hogy az üvegfal valamennyire nagyít, így van lehetőség az alaposabb megfigyeléshez!

A képen az angyalföldi gyerek klubtagok egy akváriumban furcsa halakat néznek

Talán egyik akvárium sem nyűgözte le annyira a programunk összes résztvevőit, mint a cápákat tartalmazó hatalmas medence. A medence több oldalról is megtekinthető, de az egyik legerősebb hatást az alagút gyakorolta mindenkire. Az alagútban a medence alatt haladhatunk át és onnan nézhetjük a folyamatosan úszásban lévő különböző cápákat. Az élmény erejét jól mutatja, hogy a csoportunk minden tagja perceken át egy helyben állva gyönyörködött a látványban, a gyerekek pedig izgatottan mutogatták egymásnak a közelükben elúszó halakat.

Az angyalföldi klub tropicariumi látogatásán a gyerekek és a felnőttek cápákat néznek

Az élménysorozat a legvégén kiegészült egy rájasimogató medencével, ahol szintén volt lehetőség a medence aljából szemügyre venni a rájákat. A simogatásuk nem volt egyszerű, mert nagyon sokat kellett várni ameddig a ráják a kezek közelébe merészkedtek, de volt olyan kicsi, aki sikerrel járt.

A torpicariumos kirándulás után a gyerekek egy asztalnál esznek

Végül egy bőséges ebéddel zártuk le a közös programot, mely közben a gyerekek még mindig az élmények hatása alatt állva mesélték egymásnak azt, hogy mennyi mindent éltek át!

Jó érzéssel nyugtáztuk, hogy a közösen kitalált programunk mennyire jól célba ért és milyen kedvező fogadtatásra talált! Szeretnénk köszönetet mondani a Tropicariumnak a rugalmasságukért, illetve a XIII. kerületi Önkormányzatnak a megvalósítást lehetővé tevő forrás biztosításáért!

Tóth Andrea
közösségi civilszervező