Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Circusman Alexis: A mozgás szabadsága

2017. augusztus 27.
A képen a táncos körvonalait látjuk a lenyugvó nap fényében, ahogy megpördíti a karikát, miközben töröküléses pozíciót felvéve lóg benne, lírai fotó.

Ebben a videóban egy pusztán mozgásos koreográfiával ismerkedhetnek meg a kedves Olvasók, úgyhogy érdekes kihívás volt a narrációja, szívesen veszek minden visszajelzést, hogy mennyire értelmezhető, köszönöm!

A videóban egy fiatal srácot látunk (csak Circusman Alexis-ként hivatkozik magára), afféle “gang-performer”, mint az utcai táncosok, deszkások stb. Van nála egy maroknyi vastagságú, kb másfél, két méter magas könnyűszerkezetes karika, talán műanyag, olyasmi, mint a hullahopp, csak nagyobb. Éppen akkora, hogy félig felnyújtott karral és majdnem kinyújtott térdekkel éri át, tehát nagyjából két fejjel magasabb nála. Ez a karika elég masszív és stabil ahhoz, hogy elbírja a srác teljes testsúlyát lendületben is.

Egy padon ül, lábával dobog, kezével üti térdén a zene ritmusát. A karika a padnak támasztva öleli körbe. Feláll, elindul, először csak lezseren gurítja maga előtt ezt a furcsa monumentális tárgyat, amiről első ránézésre nehéz megállapítani, hogy mire is való, majd hirtelen elkezdi pörgetni maga körül, de nem a derekán vízszintesen, hanem függőlegesen a teljes testtengelye körül. Előbb át-átlépeget rajta, majd beleáll és forog vele együtt, akár egy élő kerékküllő vagy az autógumi közepén a tárcsa. A súlypontjának áthelyezésével irányítja a karikát és az egyik lábával lendületbe hozva megforgatja minden irányban miközben benne áll.

Mindezt olyan elképesztő könnyedséggel teszi, hogy még fel is ugrik közben egy pillanatra, majd elindul a karikával előre és mintha éppen csak sétálni menne és még mindig benne állva végigpörög a tengerparton. A kiindulási ponthoz visszatérve még lazábbra veszi a figurát, már csak karjaival kapaszkodik a pörgő karikába, lábait maga mögött lengeti, kihasználva a függőleges forgási lendületet, olyasformán, mint amikor megölelünk valakit és hirtelen megpörgetjük saját tengelyünk körül. A következő pillanatban már kinyújtott karokkal lóg a forgó karikán, törökülésbe húzott lábakkal.

Minden mozdulata rugalmas, fesztelen, mintha ezek az akrobatamutatványok számára magától értetődőek, természetesek volnának. Mikor kijátszotta magát lazán elengedi a karikát és mielőtt eldőlhetne alábújik, letérdel a földre és karjaival laza hullámzó mozdulatokat végezve követi az eszköz lassuló mozgását, majd ismét lendületbe hozza és folytatja a gyakorlatokat ott, ahol abbahagyta. Egy-egy képben alkonyodik a háttérben, és ahogy a fiút a lemenő nap fényében látjuk pörögni, az a végtelen szabadság érzését kölcsönzi a pillanatnak. A videó legvégén utcai hősünk mókásra veszi a figurát, hullahoppozni kezd az óriási karikával, ehhez persze egész törzsében mozognia kell. Zárásképp meghajol.

A videó az alábbi linken érhető el:
https://www.youtube.com/watch?v=o358xut_JBE

(A videó alatt egy Turn My Ship Around című dal hallható.)

Tetszett a narráció? Írja meg nekem a vgyke.audionarracio@gmail.com e-mail címen, köszönöm! Látogasson el a www.facebook.com/vgykeaudionarracio oldalra is, itt tovább narrációkat, programajánlókat és egyéb érdekességeket talál, várom szeretettel!

S. Tóth Erika
audionarrátor, kommunikációs munkatárs
Mobil: +36 30 755 6983