Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Családi nap az Állatkertben

2018. június 2.

Mivel a 2017-es év végén a XIII. kerületi klubban megnőtt a látássérült gyerekeket nevelő családok száma, ezért ebben az évben sokkal több olyan programot terveztünk el, melyek kifejezetten az ő igényeiket igyekeznek kiszolgálni. Ilyen céllal szerveztünk újra egy családi napot május elején.

A képen az angyalföldi klub legfiatalabb tagjai láthatóak az Állatkertben

A családi nap első és legfőbb programja az Állatkert volt, ahol a gyerekek elmondták milyen állatokat szeretnének látni és a kívánságlistájukat teljesítve készítettük el az útvonalat. A kívánságlistán elefánt, hal, viziló, jegesmedve, krokodil, tigris, kecske és zsiráf is szerepelt. Nagyon sok idő kellett ezek felkereséséhez, de a gyerekeknek nagyon tetszett, hogy végre nekik megfelelő módon és ritmusban nézhették meg az állatokat. Az élményt fokozta, hogy közben nagyon sok játékra hívó lehetőséggel is találkoztunk, amit nagy örömmel használtak ki a kicsik.

A képen az állatkerti programon játszanak a klubhoz tartozó gyerekek

Az Állatkert egyik sajátossága, hogy van lehetőség juhok és kecskék simogatására. Sok állat még nagyon kicsike volt. Ezt az alkalmat mindig kihasználtuk a gyerekek állatokhoz való szoktatására, mert a tapasztalataink szerint ez sok gyerek életéből kimarad, így most is sok időt töltöttünk a simogatóban.

A képen az állatkerti programon résztvevő klubtag gyerekek állatokat simogatnak

Az Állatkert után egy ebéd következett egy közeli gyorsétteremben, ahol éppen lufikat osztogattak a gyerekeknek, így az addig sem élményszegény nap újabb meglepetésekkel folytatódott. Mivel májusnak egy nagyon meleg időszakában voltunk, ezért fagyizással zártuk az ebédet.

A pihentető ebéd után egy pestújhelyi, modernizált játszótérre mentünk, ahol alapvetően minden eszközt újragondoltak az építők. A gyerekek nagy örömmel fedezték fel az addig soha nem látott formájú mászókákat és csúszdákat, ezzel is igazolva azt, hogy a tervezők jó irányba gondolkodtak.

A képen a pestújhelyi játszótér látható

A program a XIII. kerületi önkormányzat támogatásával valósult meg, így ezúton is szeretnénk megköszönni az anyagi támogatást, amely lehetővé tette a családoknak ezt a kellemes napot!

Tóth Andrea
közösségi civilszervező