Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Egy szerethető kiállítás

2017. április 23.
A fényképen a látogatók csoportja látható

Április 5-én egy nagyon szívet melengető élményben volt részünk. A Széchenyi fürdőben megrendezett Tapintható kiállítást néztük meg. Szívem szerint átkeresztelném a címet Szerethető kiállításra. A rendezők által megvalósított koncepció mentén láthattuk az alkotásokat, amelyet pontosan megfogalmaztak a honlapjukon:

A kiállításon vak és látássérült alkotók műveit lehet tapintva megismerni, illetve képzőművészek, iparművészek és különböző fogyatékossággal élő művészek munkáit lesz lehetőség megtapasztalni. A látogatóknak izgalmas élményben lesz részük, mert bekötött szemmel csak a tapintásukra hagyatkozva „nézhetik” meg a műveket és találhatják ki, hogy vajon mi van a kezük alatt.
Első kézből tapasztalhatják meg, hogy mennyire másképpen érzékelik a világot ezek a csodálatos emberek és az ő szemeiken keresztül láthatják egy pillanatra, hogy milyen különleges világban is élnek ők.

Az ígéretnek megfelelően tényleg megtapinthattuk az alkotásokat egy nagyon kedves és készséges látássérült önkéntessel. A tapogathatóságon kívül az alkotások címe és alkotójának neve Braille-írással is föl volt tüntetve. Így a látássérültek is rögtön otthon érezhették magukat.

A fényképen a látogatók csoportja láthatóA fényképen az látható, amint a kiállítási tárgyakat megérinti egy látogató

Gyönyörű fa, kerámia és fém szobrokat láthattunk, amelyek általános emberi érzéseket fejezek ki különböző méretű, anyagú, felületkiképzésű megformálással.

A kiállításhoz egy kézművesfoglalkozás kapcsolódott, sok kedves, vidám, így vagy úgy sorstárs résztvevőkkel, akik nagyon megörültek nekünk. Pillanatok alatt egy önfeledt alkalom részesei lehettünk. Origami madár hajtogatása volt a foglalkozás témája, amelyet Jovány Barbara és Szőke Márta vezetett. Munka közben a közös ismerősökről és különböző kedvelt programokról folyt az eszmecsere.

Az esemény többet nyújtott, mint egy kiállítás megtekintése, mert egy kellemes társasági eseményben is részesülhettünk, amibe nagyon jól érezhettük magunkat.

Kiss Julia
közösségi civilszervező