Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Élet látássérültként Kőbányán

2021. május 6.
A kőbányai Lámpás Klub logója

A X. kerületben dolgozik Bönde Katalin közösségi, civil szervezőként a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének megbízásából.

Katalin „Lámpásként” tevékenykedik a kerületben, ahol már 2017 októberétől van rendszeresen szervezve klubdélután. Kőbányán jelenleg 42 fő a regisztrált látássérültek száma, és a közösségépítésnek fontos szerepe van a tagok életében. Katalin igyekszik a klubtagokhoz minden őket érdeklő, vagy számukra hasznos információt eljuttatni. A X. kerületben jellemzően a klubnapok sikeresek, ilyenkor főleg valamilyen előadást hallgatnak, valamint nagy hangsúlyt fektetnek a kötetlen beszélgetésekre is.

A klubtagok az asztal körül ülnek.

A klubnapokon kívül általában jó idő esetén szívesen sétálnak: Mély-tó környéke, Óhegy park, vagy a Budai vár. Örömmel járnak múzeumokba, koncertre, de kipróbálták már a (V)észjelzés nevű szabadulószobát is.

A klubtagok a kőbányai Mély-tó előtt állnak.

A kerületben részt vettek érzékenyítő foglalkozásokon, többek között 2019-ben bekapcsolódtak az Élő könyvtár nevű programba, tartottak egy érzékenyítést a Bosch-nál, valamint a Szent László napokra is kitelepülve.

A Szent László napok érzékenyítésén az érdeklődők láthatók a VGYKE asztalánál a Szent László téren.

A viszony jó a kerületi képviselőkkel. Az önkormányzat ingyenes helyiséget biztosít a klubnapokhoz a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális központban. Itt tartják a klubnapot minden hónap második hétfőjén. Egyébként Weeber Tibor alpolgármesterrel állnak közvetlenebb kapcsolatban. Ő a klub nyitóünnepségén, valamint a 2019-es fehér bot napi rendezvényen is részt vett. Utóbbi alkalmából oklevelet és ajándékot is kapott a klubtól. Ezen kívül a polgármestertől 2019-ben kaptak ajándékba egy tortát az akkori fehér bot napi rendezvényre, ami egyben a klub második születésnapjának megünneplése volt.

A kerület alpolgármestere, Weeber Tibor tájékoztatott, hogy bár az SZTK régi épülete csak részben volt akadálymentes, de 1 éve elkészült az új Egészségház, az átköltözés az itt kialakított covid szűrő és oltópont miatt még nem valósult meg, ez év vége felé remélhető. A Kőrösi Kulturális Központ épületében a teljes körű akadálymentesítés megtörtént, az önkormányzat műemléki épületében a lift megépült, de a bejutás csak a hátsó bejáraton keresztül valósulhat meg. Az önkormányzatnak a vezetősávok kialakításával van a legnagyobb elmaradása, mert épületük védett státuszban van, így a változtatás nehezen megvalósítható. Viszont megjegyezte, hogy kollégái segítenek az ügyintézés minden formájában, és az épületben való eligazodásban is. Kőbánya Önkormányzata szoros együttműködésben van a civil szervezetekkel. A kerületnek 8-10 személynek elegendő védett állása van, amellyel kapcsolatban a VGYKE-vel is együttműködnek, és segítenek a megváltozott munkaképességűek számára az elhelyezkedésben.

Látássérültként hatalmas segítséget nyújt a közlekedés során a futár távirányítók használata, valamint a meghangosított közlekedési lámpák. Kőbánya kerületében összesen 27 átkelés van meghangosítva, amely jelentősen hozzájárul az önálló közlekedés megvalósulásához. A BKK honlapján megtalálható a teljes lista ezekről a kereszteződésekről, de néhányat itt is említve: Hungária krt. – Salgótarjáni út, Kőbányai út – Könyves K. krt., Hungária krt. – Hős utca, Szent László tér. A hibás közlekedési lámpák bejelentésére a jarokelo.hu oldalon van lehetőség.

A X. kerületben a közösségépítésnek nagy szerepe van, amelyhez lámpásként Katalin sikeresen hozzájárul. Az önkormányzat pedig nyitottsággal és segítőkészséggel áll a civilek kéréseihez, és lehetőségeikhez mérten teljesítik is.

Nagy Fruzsina