Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Élet látássérültként Rákosmentén

2021. február 22.
A rákosmenti Lámpás Klub logója

A Rákosmentén élő látássérülteknek nyújt egyfajta kapcsolódást KRAYNÉ FARAGÓ ZSUZSA és ACSAY PÉTER lámpás, akik a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesületénél (VGYKE) dolgoznak már évek óta közösségi civilszervezőként.

Magát a lámpás szerveződést 2013 őszén indította el az egyesület, amely Rákosmentén kezdetektől meg is valósult.

Szerepüknek tekinthető, ahogy az egyik lámpás, Zsuzsa fogalmaz, hogy az egyesület meghosszabbított kezeként működjenek. Rendszerint ügyes-bajos dolgokban segítenek látássérült társaiknak. Egyfajta szócsőként működnek, hiszen sok tagnak nincs internetes elérhetősége, így telefonon adnak hírt az aktuális lehetőségekről-programokról.

Gyakran jelentik be közlekedési lámpák hibás működését, és ilyenkor a lámpások felveszik a kapcsolatot a Budapest Közút Forgalomirányítás diszpécserével, és jelzik a hibát.

Minden hónap 1. keddjén klubdélutánt tartanak a Rákoshegyi Közösségi Házban, 14:00 és 16:30 között. De a vírushelyzet miatt csak online klubok szervezésére és lebonyolítására van lehetőség a „Rákosmente közösség lámpásai, mentorai” (lampas17) Facebook oldalán. Sokféle programot szerveznek: kirándulásokat, kulturális programokat, valamint különféle kiállításokra is ellátogatnak kollektíven a tagokkal.

Tagok a Tutanhamon múmiája mellett

Rákosmentén aktív élet folyik a látássérültek szempontjából. A klubnak jelenleg 45 fő az aktív taglétszáma.

A reménysugár klub és a rákosmenti Lámpás Klub tagjai az asztal körül ülnek.

Zsuzsa és Péter nagyon büszke arra, hogy egy nagyon jó kis közösséget sikerült összehozniuk. Szinte családias a viszony a tagokkal. A karantén helyzet ellenére is erősödtek a kapcsolatok. Úgy gondolják, hogy a legfontosabb a bizalom kiépítése. Eredményeik közé lehet sorolni, hogy sikerült 2016-ban közlekedést segítő távirányítókat kiosztani a kerületben élő látássérültek között.

A fehér bot világnapja alkalmából évek óta októberben nagyszabású ünnepségeket rendeznek, 60-80 fő meghívásával, mindez szerepel a helyi esélyegyenlőségi programban is. A 2020-as évben az ünnepség lebonyolítására a vírus miatt nem volt lehetőség. Így a VGYKE Elnök asszonya, Fodor Ágnes kérvényezte az önkormányzatoktól, hogy az erre fordított összeget had költhessék el életvitelt megkönnyítő segédeszközökre, ami meg is valósult. 34 tag részesült így támogatásban. Kaptak többek között beszélő személymérleget, asztali ledlámpát, valamint nagyítót.

Az önkormányzati választások óta sikerült szoros kapcsolatot kialakítani a területért felelős új alpolgármesterrel, Dr. Füzesi Péterrel, aki tavaly 2 alkalommal is megtisztelte jelenlétével a klubdélutánt. Jenei Mónika esélyegyenlőségi referenssel vannak a legszorosabb kapcsolatban, ő szervezi a HEP (Helyi Esélyegyenlőségi Program) munkáját.

Zsuzsa és Péter egyaránt benne vannak a Rákosmente Erőforrás Bizottság munkájában is, részt szoktak venni a szociális kerekasztal ülésein. Általánosságban a képviselők ismerik őket, mert az Elnök asszony és az adminisztráció vezetője a lámpásokkal együtt mindig részt vesz azokon a testületi üléseken, ahol a képviselők a támogatásokról döntenek. Akadálymentesítési kérdésekben kikérik a véleményüket.

A képen a 2018. februári önkormányzati ülés képe látható, ahol a VGYKE támogatásáról döntöttek

Rákosmente Önkormányzata „A közösség lámpásai” projekt eredményeinek fenntartása és továbbfejlesztése érdekében évente együttműködési megállapodást köt a VGYKE-vel. Az önkormányzat támogatási szerződés keretében anyagilag is támogatja a közösségi mentorok tovább foglalkoztatását és a program folytatását. A jelenleg dolgozó közösségi mentorok – akik megváltozott munkaképességű, részben látássérült emberek – a VGYKE főállású munkatársai. A szervezet munkatársai 2014-től érzékenyítő foglalkozásokat tartanak Rákosmente valamennyi óvodájában. 2019-től részt vesznek az iskolai komplex érzékenyítő mintaprogramban is. Az érzékenyítés kibővítése, a fogyatékossággal élő emberek elfogadottságának növelése érdekében az Önkormányzat további együttműködést kezdeményezett több országos fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezettel, éves szerződések keretében. Az együttműködési megállapodások révén az országos fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezetek képviselői – a Kelet-Pesti Tankerület előzetes hozzájárulásával és támogatásával – a tavaszi iskolai félévben havi rendszerességgel látogatnak el a megjelölt öt intézménybe (általános, illetve középiskolába), ahol két tanóra időkeretében ismertetik a különféle akadályozottsággal élők problémáit, fontosabb ismérveit és játékos, interaktív formában érzékenyítik a tanulókat. Rákosmente Önkormányzata 2015-től minden évben támogatási szerződés keretében támogatja a VGYKE projektjét.

Az egyik vendég egy érzékenyítős játékot próbál ki a családi napon a Piroska Óvodában

Rákosmente Önkormányzata folyamatosan segítséget nyújt a kerületben fogyatékossággal élő lakók részére. Az érdekvédelmi szervezetekkel kötött megállapodások keretében rendszeres a segítségnyújtás, a szervezetek számára folyamatosan biztosítanak támogatási lehetőségeket. A városvezetés kiemelt feladatának tekinti a kerületben élők egészségügyi alapellátásának, illetve a járóbeteg szakellátásnak a fejlesztését. 2021-ben megkezdődik a Ferihegyi úti szakrendelő bővítése, korszerűsítése. Fontos cél volt, hogy az eddig négy telephelyen működő szakrendelő egy helyen fogadhassa a rákosmentieket. A felújított épületben bővülni fog a szakrendelési profil. Az akadálymentesítés Rákosmente kerületének intézményeiben folyamatos.

Rákosmente területe látássérültként élhető, bár Zsuzsa és Péter elmondása szerint több beszélő futártáblára és jelzőlámpára lenne szükség. A BKK honlapján megtekinthető egy lista, hogy mely kereszteződések vannak meghangosítva, ezek az alábbiak: Pesti út–Kis utca, Pesti út 149. gyalogosátkelő, Péceli út–Battonya utca, Bakancsos utca–Táncsics utca– Széchenyi utca. Ez a 4 meghangosított jelzőlámpa beszélő, és távirányítóval lehet csak működésbe hozni. Az esetleges hibás közlekedési lámpát a jarokelo.hu oldalon is jelezhetik a látássérült személyek. Az információáramlás tehát folyamatos, és az igények cseréje a kerületi képviselők és a látássérültek között. Az évek során a járműveket korszerűekre cserélték, és szinte mindegyik alacsonypadlós. Péter, aki már maga is évek óta a kerületben él, azt mondta, hogy jó itt élni, hiszen nyugodt, családias a környezet, az emberek pedig segítőkészek a látássérültekkel.

A képen egy működő FUTÁR-tábla látható

Nagy Fruzsina