Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Előrejelzések 2018-ra

2018. január 10.
Asztal mellett ülve hallgatják a felolvasást az újbudai klub résztvevői

Minden év elején előkerülnek a hírekben az éppen megkezdődő évre vonatkozó előrejelzések, jóslatok. Egy klubtagunk javaslatát megfogadva azt határoztuk el, hogy ebben az évben ezekkel kezdjük a klubnapok sorozatát és majd az év végén megnézzük mennyire váltak valóra, mennyire voltak pontosak. Ezért akinek módjában állt, ilyen előrejelzéseket hozott a januári klubdélutánra és mindet felolvastuk.

Egy ilyen témájú klubdélutánon nem maradhatott el Nostradamus 2018-ra vonatkozó jóslata, ezért vele kezdtünk. Olyanokat írt, miszerint a halottak felkenek majd a sírjaikból és eddig nem látott természeti katasztrófák köszöntenek az emberi világra, például a Vezúv is ki fog törni, sok ember halálát okozva. E mellett Franciaországban háborút vizionált, Európát pedig egy nagy támadásra figyelmeztette. A borzalmak sorában említett egy 27 éves nagy háborút is, mely egy üstökös feltűnésekor kezdődik el. A jóslatok szövegezését halva többünkben felmerült a kétely, hogy a XVI. században vajon ezt milyen szavakkal írhatta le a jós, de sajnos nem tudtunk a klubnapon az eredeti szöveghez eljutni. Megnyugtatásképpen előkerestük a jós 2017-re vonatkozó előrejelzéseit, amelyek közül nagyon kellett erőlködnünk, hogy egyet-kettőt teljesültnek tudjunk tekinteni.

Ezt követően áttértünk a mai előrejelzőkre. Az elmúlt években Steen Jakobsen (egy közgazdász) előrejelzései rendre igazolást nyertek, ezért előkerestük a 2018-as bejelentéseit. Ő azt jelezte előre, hogy a japán jen válságot fog megélni, az USA-ban előretörnek a demokraták, az EU-n belül pedig a visegrádi négyek megerősödnek, ami meg fogja viselni a közös európai valutát. Szerinte a bitcoin is meggyengül, miközben a dél-afrikai rand szárnyalni fog. Ezek mellett elkerülhetetlennek érzi, hogy a nők áttörik az üvegplafont és az óriáscégek vezetői között (pontosabban a Fortune 500-as listán lévő cégekre utalt) tömegesen megjelennek majd a nők.

Asztal mellett ülve hallgatják a felolvasást az újbudai klub résztvevői

A volt brit miniszterelnök, Tony Blair kutatóintézete azt jelezte előre, hogy az EU-n belül a populista pártok előretörése és kormányzó erővé válása lesz a jellemző, ami szerintük oda fog vezetni, hogy a jelenlegi budapesti és varsói kormányerők kommunikációs stratégiáját fogják átvenni több európai országban is ezek a hatalomba kerülő új politikai erők.

Stephen L. Carter egy amerikai jogász és egyben sci-fi szerző, akinek a 2017-es prognózisai hihetetlennek tűntek, de nagyobb részben teljesültek. E miatt most nagyobb figyelem veszi őt körbe, így mi sem hagyhattuk ki a 2018-as gondolatait. Steen Jakobsennel szemben ő nem hisz a demokraták térnyerésében az USA-ban és szerinte az amerikai elnökkel kapcsolatos vizsgálatok sem fognak semmilyen meglepetést okozni. A jégtakarók óriási méretű olvadását látja előre és a 2018-as téli olimpiát szerinte közömbösebben fogják fogadni, mint az eddigieket. A legmerészebb jóslata Észak-Koreára vonatkozik, ahova egy államcsíny-kísérlet jövendölt, melyhez egy részletesebb forgatókönyvet is megadott (úgy tűnik sikeres lesz, az USA elnöke be is jelenti a személyes győzelmét, majd hirtelen előkerül a megbukottnak hitt vezető, aki kihirdeti a puccs letörését). A legmeglepőbb jóslata augusztus 4-re vonatkozik, amikorra majd szerinte az internetre csatlakoztatott eszközök káoszt idéznek elő.

Utolsó előttinek Craig Hamilton Parker jóslatait olvastuk el, akire azért figyelnek, mert azon kevesek közé tartozik, akik sikeresen jelezték előre a Brexitet és Trump győzelmét. A jóslatai egy része eléggé megmosolyogtattak minket, mert semmi meglepő nincsen bennük: terrortámadásokat, sztrájkokat és a Harry herceg eljegyzését is “megjósolta” erre az évre. Ezek olyan jóslatok, melyeknek nincs igazi kockázata, mivel ezek nagy valószínűséggel meg fognak történni. Ugyanakkor írt egy amerikai hadihajó elsüllyedéséről, egy észak-koreai sikeres államcsínyről, egy Nápoly melletti vulkán kitöréséről és a sarki jégtakaró nagyobb olvadásáról.

Végül az ismert vak bolgár jósnő, Baba Vanga 2018-as előrejelzéseit idéztük fel. Szerinte ebben az évben Kína válik a világ első számú gazdaságává és új energiaforrást találnak az emberek a Vénuszon.

A jóslatokat majd a decemberi klubnapunkon ismét el fogjuk olvasni és megbeszéljük mennyire váltak valóra.

Ezen kívül szóba kerültek a 2018-ra tervezett programjaink is, köztük több fontos változás is bejelentésre került. Az egyik legfontosabb, hogy eddig minden hónap első keddjén voltak a klubnapok a BMK-ban. Ebben a hosszú hétvégék és az ünnepnapok miatt annyi változás lesz, hogy időnként ez a második kedd lesz. A honlapon megtalálható programajánlóban, illetve az ismert email-címen, telefonszámon és a facebook-oldalunkon lehet majd tájékozódni, illetve a meghívókban.

A jövőben társklubunk is lesz, hogy a klubok és programok megszervezésével, lebonyolításával kapcsolatos teendők körüli feladatok jobban el legyenek osztva. A mi társklubunk az angyalföldi lesz, akikkel már a múltban is volt több közös programunk, így ebben az évben is várható majd néhány. Az ottani klub szervezője, Tóth Andrea, majd többet lesz a vendégünk ebben az évben a rendezvényeinken.

Ebben az évben is lehetőség nyílik a klubnapokon a tagok részéről előadást tartani. Akiknek van ilyen szándékuk, az jelezze és egyeztetjük mikor kerüljön majd erre sor. Illetve továbbra is várunk minden kerületi látássérültet és hozzátartozójukat, mert 2018-ban is nagyon sok olyan élményt kínálunk, melyek a klubon kívül nehezen vagy csak nagyon drágán érhetőek el!

Neumann Károly
közösségi civilszervező