Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Eredményesen zárult a Magyar Élelmiszerbank idei Adománygyűjtése

2015. november 30.

40 000 családnak nyújt segítséget a 270 tonna tartós élelmiszer karácsonykor

kép

A hétvégi akció során összesen mintegy 270 tonna tartós élelmiszert gyűjtött 5000 önkéntes. Az adományozott mennyiség mértéke 75 tonnával meghaladja a 2014-es értéket. Az akció fontosságát hazai hírességek is felismerték, így 2015-ben a Centrál színház művészei, többek között, Papp János, Pokorny Lia is hozzájárultak a CIB Bank főtámogatásával megvalósult kezdeményezés sikeréhez. Az adományokból az Élelmiszerbank több mint 40 000 csomagot állít össze, amelyeket karitatív szervezetek közreműködésével még karácsony előtt eljuttat a rászoruló családoknak.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2015-ös karácsonyi élelmiszer gyűjtése során idén először három napon át: november 27-én 28-án és 29-én közel 300 budapesti és vidéki élelmiszer áruházban a vásárlók összesen 270 tonna tartós élelmiszert ajánlottak fel a rászorulók számára, amely 75 tonnával meghaladja a tavalyi értéket. Az Auchan, a METRO, a Penny Market és a Tesco áruházakban a szervezet körülbelül 5000 önkéntese, köztük az akció fő támogatójának, a CIB Banknak közel 250 munkatársa segítette az adományok összegyűjtését. Idén több mint 40 000 ezer csomagot állítanak össze az Élelmiszerbank munkatársai az élelmiszerüzletekben átadott adományokból.

A jótékonysági akció során aktív szerepet vállaltak a Centrál színház színészei is, akik közül többen már évek óta magán emberként is részt vesznek a gyűjtésben. A lakosság adományait – amelynek nagy része tészta, rizs, liszt, cukor és konzervféle, továbbá az ünnepek közeledtével szaloncukor és édesség – helyi karitatív szervezetek közreműködésével a gyűjtések helyének közelében élő családokhoz juttatja el az Élelmiszerbank.

Az idei évben a Tesco a helyszín biztosításán túl, a vásárlók hozzájárulását kiegészítve, pénzbeni adománnyal is segíti az akció sikerét, és ezáltal a nélkülözők ellátását.

„Az idei évben egy kiemelkedően sikeres gyűjtést zárhattunk, az összegyűlt 270 tonna élelmiszeradománnyal több mint 40 000 család karácsonyát tudjuk ezáltal megszépíteni. Nagyon köszönjük a vásárlóknak a sok-sok adományt, önkénteseinknek, főtámogatónknak és partnereinknek, továbbá a médiának pedig a segítséget, hogy lehetővé tették a gyűjtés megszervezését, népszerűsítését.”– értékelte a gyűjtés eredményeit Cseh Balázs, az Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

További információ és a gyűjtés áruházlistája elérhető az egyesület oldalán.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Az idén 10 éves Élelmiszerbank 2005 óta, folyamatosan növeli az évente megmentett élelmiszerfeleslegek mennyiségét. Az Egyesület gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a felajánlott élelmiszerfelesleget, melyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolási hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. Az Élelmiszerbank közel 300 000 nélkülözőt lát el 220 partnerszervezetén keresztül. 2005-ös megalakulása óta 34,600 tonna élelmiszert osztott ki közel 14,6 milliárd forint értékben.

Bővebb információ:

Sczígel Andrea

külső kapcsolatok igazgató

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

1172 Budapest, Lokátor u. 3.

mobil +36 30 619 9940

sczigel.andrea@elelmiszerbank.hu