Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Fehérbot nap, születésnap Zuglóban

2023. október 24.
Fehérbot nap, születésnap Zuglóban - Fodor Ágnes elnök köszönti a vendégeket, mögötte a két közösségi civilszervező és vakvezető kutyáik.

Fehérbot nap, születésnap Zuglóban

2023. október 11.

A zuglói Lámpás klub a hagyományokhoz híven ebben az évben is megtartotta a Fehérbot Világnapját és egyben a klub 10 éves születésnapját.

Ünnepségünkön Horváth Csaba, Zugló polgármestere és Hajdu Flórián alpolgármester úr is részt vettek.

Elsőként a polgármester úr köszöntötte a tagokat és kísérőiket. Köszöntőjében beszélt a látássérültek közlekedését segítő eszköz -a fehérbot- fontosságáról és kiemelte, hogy Budapesten Zugló a leginkább érzékeny a fogyatékossággal élők segítségnyújtásában, az akadálymentesítés figyelemmel kísérésében és megvalósításában.

Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke is köszöntötte a vendégeket. Néhány gondolattal megemlékezett a látássérültek ünnepéről is, de mivel kettős ünnepet tartottunk, így a lámpás klub születéséről, céljáról, feladatairól beszélt. Örömét fejezte ki, hogy már tíz éve folyamatosan működnek a „Közösség Lámpásai” néven jegyzett klubok Budapesten 20 kerületben.

A köszöntő beszédek után a Vakok Iskolája diákjai egy kedves kis dalt adtak elő, felkészítő tanáruk, Balázs Levente szintetizátor kíséretével. Daluk arról szólt, hogyha vége lesz az iskolának, akkor milyen jó lesz, és természetesen az lenne a legjobb, ha mindig nyár lenne.

Második fellépőnk, Horváthné Dunaveczki Leona már 25 éve foglalkozik az énekléssel, leginkább a musicaleket szereti, de a könnyűzenei slágereket is szívesen énekli, melyeknek zenéje őt is megérinti, megvidámítja.

Elsőként a Macskák Éjfél című musicalt énekelte, utána könnyebb sláger dalok következtek, legvégül Halász Judit Boldog születésnapot! című dalát egy kicsit a lámpás klubra átírva énekelte a közönséggel együtt.

Utolsó fellépő vendégünk Fábián Nikolett énekes, színésznő volt.

Niki a 2010-es években az Operettszínház stúdiósa és színésze volt, emellett a Dumaszínház gyermekelőadásaiban játszott. 2019 óta a Hadart színház tagja. Szeret
színészként a színpadon állni, mégis énekesként érzi magát leginkább komfortosan. A Dimenzió party zenekar énekese, emellett szóló karriert folytat.

A közeljövőben Pap Rita és Bodnár Attila jóvoltából részt vesz a megújult Modern Hungária showban, októberben pedig a Zenebutik csatornán is hallhatjuk majd. Legújabb szenvedélye pedig a szinkronizálás, amit 1,5 éve kezdett, és kisebb-nagyobb szerepekben is hallhatjuk már őt.

Első dalával, a Szigetre egy különös éjszakába kalauzolt bennünket, ezután a dallamok útján elutaztunk egy távoli országba, ahol egy latin szerenádot hallhattunk. Itt már táncra perdültek néhányan, majd egy gyönyörű lírai dal következett, melynek szövegét Szinetár Dóra írta. Niki egyre fokozta a hangulatot a 70-es, 80-as évek slágereivel, a közönség egyre bátrabb lett, és egyre többen táncra perdültek, majd összekapaszkodva kígyóként tekeregtünk a széksorok között. Végül Niki a Neoton együttes dalaiból összeállított mix-szel búcsúzott, mi pedig felszálltunk vele a Santa Maria nevű hajóra és elindultunk felfedezni Indiát, de már azt sem bántuk, ha Amerikában kötünk ki.

Fehérbot nap, születésnap Zuglóban - Fábián Nikolett énekel.

Fehérbot nap, születésnap Zuglóban – Fábián Nikolett énekel.

Az ünnepségnek ezzel még nem lett vége, vendégeinket hidegtállal és üdítővel kínáltuk, és természetesen születésnap nem érhet véget igazi torta nélkül.

Egy gyönyörű csoki torta várakozott a hűtőben, amit négyen –Fodor Ágnes elnök, Mészáros Ágnes alelnök, Tanai Csaba és Kiss Márta közösségi civilszervezők, a zuglói lámpások- vágtak fel. A tortán 10-es számokból gyertya és cukormázból a VGYKE színes logója volt elhelyezve.

Fehérbot nap, születésnap Zuglóban - négyen vágják a tortát

Fehérbot nap, születésnap Zuglóban – négyen vágják a tortát

Egy igazán jó hangulatú ünnepi délutánt töltöttünk együtt a tagjainkkal, kísérőinkkel és kollégáinkkal.

Köszönjük Zugló Önkormányzatának a támogatást!

Köszönjük a műsorban fellépő vendégeinknek a jó hangulatot, amivel hozzájárultak, hogy méltóképpen ünnepeljük a Fehérbot Világnapját és a zuglói Lámpás klub születésnapját!

Köszönjük a Zuglói Civil Ház minden alkalmazottjának, hogy egész évben helyet biztosítanak klubjaink és programjaink megtartására, türelmüket és segítségüket!

Kiss Márta, Tanai Csaba
Közösségi civilszervezők

#aliglátó #Fehérbotnap #gyengénlátó #közösségiklubok #látássérült #születésnap #vak #VGYKE #Zugló