Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Fehérbot napja a Zuglói Lámpás Klubban

2022. november 4.
Horváthné Dunaveczki Leona énekel.

A kép forrása: zuglo.hu
 

2022. október 12.

A Zuglói Lámpás Klub idén is megrendezte a Fehérbot napi ünnepségét a Zuglói Civil Házban.

Fodor Ágnes köszöntő beszédében elmondta, hogy a fehérbot egy olyan eszköz, amely megkülönbözteti a látássérült embereket a látóktól. Ez a világnap nem csak arról szól, hogy a látássérültek problémáiról, sajátos élethelyzetükről beszéljünk. Számunkra fontos az integráció, az elfogadás és a tolerancia az élet minden területén. Ez az ünnepség is arra hívja fel a társadalom figyelmét, hogy látássérültként is képesek vagyunk önellátó életet élni, igaz sok esetben szükségünk van segítségre.

Horváth Csaba polgármester elmondta, hogy Zugló közössége sokkal érzékenyebb más kerületeknél, mivel ebben a kerületben találhatók meg a vakok és gyengénlátók, a mozgás-és hallássérültek speciális intézményei.

De ahhoz, hogy az itt élő fogyatékossággal élő emberek teljes életet élhessenek, az ép emberek segítségére van szükségük. Az önkormányzat minden projektjében figyelembe is veszi a különböző csoportok érdekeit.

Ünnepségünket személyes jelenlétükkel is megtisztelték Horváth András alpolgármester, Hevér László György, a Népjóléti Bizottság elnöke és Kisné Szivcsovics Nikolett Esélyegyenlőségi feladatok felügyeletét ellátó tanácsnok.

Sajnos Sokacz Anikó Civil és nemzetiségi tanácsnok betegség miatt nem tudott részt venni az ünnepségen.

A köszöntők után ünnepi műsorunk első fellépő vendége, Horváthné Dunaveczki Leona musical és sláger dalokat adott elő.

Czagány Izabella verseket olvasott fel, végül a Roll Dance kerekesszékes kombi tánccsoport műsora zárta az ünnepséget. Műsoruk végén a közönséget is megtáncoltatták.

Az ünnepség végén hidegtálakkal és apró süteményekkel kínáltuk vendégeinket.

A program megvalósulását Zugló Önkormányzat Szociális Bizottsága támogatta.

Köszönet a Zuglói Civil Ház munkatársainak, akik minden alkalommal segítik programjaink gördülékeny lebonyolítását!

A fehérbot napi ünnepségünkről Zugló Önkormányzatának honlapján az alábbi linken olvashatnak.

Horváth Csaba, Zugló polgármestere Facebook-oldalán így emlékezik meg a Fehérbot napi ünnepségünkről:

SZOLIDÁRIS ZUGLÓ: ÜNNEPSÉG A FEHÉR BOT NAPJA ALKALMÁBÓL
Zuglóban számos olyan intézmény található, amely segíti a vakok, látás-, hallás- és mozgássérültek életét. A kerületben éppen ezért nagy empátiával fordul mindenki a sérült emberek felé. Nem hiába Zugló az egyik legelfogadóbb és legérzékenyebb kerület.
Az ilyen alkalmak emlékeztetnek arra és megerősítenek abban, hogy a szolidaritás és az empátia olyan elsődleges értékek egy közösség életében, amelyeket semmi pénzért nem szabad háttérbe szorítani. Így élhetünk együtt békében és egyetértésben figyelve, és gondoskodva egymásról.
Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk Zuglóra!

Horváth Csaba Facebook-oldalán minden héten információt ad a kerületben történő eseményekről a Zuglóinfóban. 1 perc 15mp-től hallható és látható az ünnepségünkről néhány mondat.

Kiss Márta, Tanai Csaba
Közösségi civilszervezők