Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

“Felhők felett” című repüléstörténeti kiállítás a KÖKI-ben

2016. augusztus 27.

A kispesti és a XVIII. kerületi lámpások ismét közös programot szerveztek. A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény negyedik alkalommal rendezett  repüléstörténeti kiállítást a KÖKI Terminálban, ezt néztük meg klubtagjainkkal.

Várnainé Rozgonyi Sarolta múzeumpedagógus segítségével megismerkedhettünk a repülőtér és a MALÉV vázlatos történetével, a repülés és a XVIII. kerület kapcsolatával, valamint azt is megtudhattuk, hogy mivel járult hozzá a MALÉV a magyar dizájn történetéhez.

 nézelődésSacival

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret, ma is gyakran csak „Ferihegyként” emlegetik. Névadója Mayerffy Xavér Ferenc, akinek a 19. században szőlőbirtokai voltak ezen a területen.

A XVIII. kerületi lakosok közül sokan dolgoztak a repülőtéren vagy a nemzeti légitársaságnál, szinte nincs is olyan család, amelynek ne lett volna a repülés szolgálatában dolgozó rokona, ismerőse. A MALÉV ugyanis mintegy 2600 embert foglalkoztatott, köztük pilótákat, mérnököket és légiutas-kísérőket.

 utazunka csapat

Vezetőnk egy MALÉV-bőrönddel érkezett, melyből sok használati tárgy került elő: mentőmellény, blúz, nyakkendők, tálcák, poharak, evőeszközök, melyek kézről-kézre jártak.

Az egyenruhák, kitűzők, táskák, az utasok kényelmét szolgáló számos kisebb-nagyobb tárgy mellett fotók, képeslapok, plakátok, valamint a repülőgépek és a repülőtéren használatos járművek makettjeit láttuk. Sőt egy Boeing 767-es repülőgép első osztályán használt üléseket ki is próbálhattuk.

Köszönjük kedves Saci! Emlékezetes és tartalmas délután volt!

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
közösségi civilszervezők