Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Futárfelmérés X.

2017. november 27.
A képen a 14m villamos látható
A képen a 14m villamos látható

A kép forrása: http://www.imgrum.org/

A két “M” jelzésű változat kvázi az M3-as metró felújítása miatt akár menekülő útvonalnak is felfogható, jelenleg a sima 14-es villamos nem is jár, helyette a 14M villamos közlekedik a 14-es villamossal megegyező útvonalon és megállókkal. Ezzel is szeretné a BKK jelezni, hogy aki például Újpest központban szállna át az M3-as metrópótló járatra, az adott esetben igénybe veheti a 14M villamosjáratot is a Lehel tér eléréséhez, ahonnan már közlekedik az M3-as metró.

A 12 és 12M járatok között gyakorlatilag csak annyi a különbség, hogy amíg a 12-es villamos Rákospalota, Kossuth utca megállótól Angyalföld kocsiszín megállóig közlekedik, addig a 12M járat tovább, egészen a Lehel tér metróállomásig jár.

A 14M villamosjárat ugyanazt az útvonalat követi, mint az “M” nélküli társa, tehát Káposztásmegyer, Megyeri út megállót köti össze a Lehel téri metróállomással.

Felmérésem szempontjából a Lehel tér és Újpest központ közötti szakaszt az eszközök telepítettsége szempontjából jónak mondanám, ez persze nyilván szubjektív, mindig lehetne hova fejlődni. Újpest központ és Káposztásmegyer között, ahogy a 14M villamos elhagyja az un. “frekventált” részt, azonnal érezhető, hogy ide bizony már nem fordítottak akkora figyelmet a fejlesztők, mint a “központi” szakaszra.

Működésbeli anomáliát, hibát csupán 1-2 esetben tapasztaltam, főleg a már említett “külső” szakaszon. Számomra továbbra sem feltétlen a hangos gyalogosátkelők működésképtelensége jelentette a problémát, hanem inkább az, hogy a forgalom zajához képest nekem halknak tűntek, főleg úgy, hogy még én is (aliglátóként) szívesen használom az átkelők hangos jelzését irányjelzőnek. Így véleményem szerint hatványozottan fontos lenne, hogy a lámpák megfelelő hangerővel jelezzenek számunkra.

Továbbra is várom minden kedves érdeklődő észrevételét, javaslatát a futarfelmeres@gmail.com e-mail címre.

Nagy László