Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Futárfelmérés XIV.

2018. január 19.
A képen az 59-es villamos látható az Apor Vilmos téren
A képen az 59-es villamos látható az Apor Vilmos téren

A kép forrása: http://pontilyen.blog.hu

Ahogy a számozásból is látszik ez a három villamosjárat igen hasonló útvonalat jár be nap mint nap. Mind a három villamosjárat a Márton Áron térről indul, a megállóhelyek listáját végigböngészve azonnal kitűnik, hogy a Márton Áron tér és a Szél Kálmán tér közötti szakaszon nincs különbség a megállóhelyek között, tehát ha csak a két megállóhely által közrefogott megállóhelyek egyikébe szeretnénk eljutni, tökéletesen mindegy, hogy melyik járatot választjuk.

A különbségek a Szél Kálmán téri megállónál kezdődnek. Itt ér ugyanis véget az 59-es járat útvonala, az 59A és 59B jelzésű villamosok azonban itt nem állnak meg. Az 59A jelzésű járat a Szent János Kórházig, az 59B jelzésű járat pedig egészen Hűvösvölgyig közlekedik. Lényegében itt is tökéletes átfedés van a két járat megállói között, természetesen csak a Szent János kórházig. Szóval aki a Szél Kálmán tér – Szent János kórház megállók által közrefogott szakaszon szeretne közlekedni, nyugodtan használhatja az 59A illetve 59B jelzésű járatokat, a megállók terén nincs különbség. Értelemszerűen következik, hogy a leghosszabb vonallal az 59B jelzésű villamos rendelkezik a három járat közül. Tehát ha valakinek a Szent János kórház és Hűvösvölgy megállók által közrefogott vonalszakasz mentén van dolga, akkor a jelenleg tárgyalt 3 villamosjárat közül számára csak az 59B jelzésű járat jöhet számításba.

Felmérési szempontból magam részéről nem találtam kiemelkedő hibát, értem ezalatt bármiféle súlyos működésbeli anomáliát. A futárkijelzők megfelelően reagáltak az újabb 4 gombos távirányítóra, a hangerő tekintetében továbbra is úgy érzem, hogy a közlekedési forgalom zajához mérten lehetnének hangosabbak ezek a berendezések. A beszélő gyalogosátkelők a régebbi 2 gombos távirányítóval továbbra is zökkenőmentesen működtek, amint ezt már számtalanszor leírtam, a futárkijelzők tekintetében ez már nem mondható el, így akinek esetleg még csak ez a régebbi modell áll rendelkezésre, praktikusan érdemes lecserélnie ezt a régebbi típusú távirányítóját egy modernebb verzióra.

Természetesen továbbra is várom mindenki észrevételét, véleményét, javaslatát a témával kapcsolatban a futarfelmeres@gmail.com email címre.

Nagy László