Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Futárfelmérés XVII.

2018. március 9.
"Beszélő" buszokkal segít a BKK - egy 9-es busz, szemből fényképezve

A jelen állapot szerint a 9-es busz egy sok megállót érintő járat, konkrétan a III. kerület (Óbuda) Bogdáni úti buszmegállóból indul, és Kőbánya-alsó vasútállomásig közlekedik. 31 megállóval és 54 perces menetidővel rendelkezik, egyike a hosszú BKK buszjáratoknak.

A képen egy 9-es busz látható szemből fényképezve

A kép forrása: kozlekedes.org

A felmérés szempontjából a magam részéről nem találkoztam “rendellenességgel”, értem ez alatt az esetlegesen nem működőképes berendezéseket. Meglátásom szerint a nem megfelelő hangerővel működő futárkijelzők listáját elküldtem a BKK felé, reméljük, minél hamarabb orvosolják a problémát.

Természetesen nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez az én szubjektív véleményem, elképzelhető, hogy másnak megfelelő a kijelzők hangereje. Azonban továbbra is úgy ítélem meg, hogy a Nagykörút, és egyéb forgalmasabb főutak – elsősorban csúcsidőben tanúsított forgalmának – zaja lenyomja a kijelzők hangját, így jelentősen megnehezítve számunkra a szükséges közlekedési információkhoz való hozzájutást.

Közlekedési lámpák esetén árnyaltabb a kép. Azok a lámpák melyek nem “beszédalapúak”, hanem “búgással/sípolással” jeleznek, lényegesen nehezebben nyomhatóak el a forgalmi zaj által, mint azok, amelyek konkrét beszédalapú információval segítik közlekedésünket.

Továbbra is szeretnék minden kedves látássérült tömegközlekedőt nyomatékosan kérni arra, ha bármiféle rendellenességet tapasztal, vagy praktikus észrevétele van, jelezze felém a futarfelmeres@gmail.com e-mail címre.

Nagy László