Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Füvészkerti barangolás

2017. augusztus 23.
A képen az látható, amint a kertben sétálva megtapogatjuk a növényeket

A XVIII. kerületi Lámpás Klub látogatást szervezett a Füvészkertbe, ehhez csatlakoztunk mi is klubtagjainkkal.

Két vezetővel indultunk a Füvészkerti sétára.  A kert eredetileg Nagyszombaton volt és 1771-ben lett alapítva Winterl Jakab botanika és vegytan professzor által. Több ízben is elköltöztették a kertet, míg végül a Józsefvárosban megkapta a végleges helyét. Akkoriban persze nagyobb méreteket öltött a területe, de 1911 után a Klinikák bővítése miatt lecsökkent 3 hektárnyira.

A kertben található vadászkastélyt az 1720-as években építették fel barokk stílusban, amely manapság esküvők helyszínéül is szolgál. A kertben ma háromezer fa és cserje található, ezek között vannak olyanok is, amelyek több száz évesek: a legidősebb egy huszonöt méteres sajmeggy, amelyet valószínűleg még a Szeleczkyek ültettek.

A képen az látható, amint a kertben sétálva megtapogatjuk a növényeket

Budapest botanikus kertje kiemelten fontos természetvédelmi feladatot lát el. Mintegy 85 hazai veszélyeztetett fajt gondoz, és a Föld növényvilágából 250 veszélyeztetett fajt mutat be. A kert Klinikák felöli sarkában a fenyőgyűjtemény kapott helyet. Duglászfenyők, japánciprus, borókák, lucok és jegenyefenyők zöldellnek télen is. Azonban a két nyitvatermő, a szecsuáni mamutfenyő és a páfrányfenyő (ginkgo biloba) lombja ősszel vörösesbarnára, illetve aranysárgára színeződve lehullik.

A képen a gyülekezés pillanata látható

Kitört a vihar, ezzel véget ért a szabadtéri program. A pálmaházban találtunk menedéket, és a trópusi (banán, kávécserje, ananász, papaya, kókuszpálma, gyömbér), valamint szubtrópusi (szobafenyő, rózsamályva, citrusfélék) növényekkel ismerkedtünk, de megcsodálhattuk az orchideákat, broméliákat, és a többi egzotikus virágot.

Felidéztük Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényét, mert a botanikus kert pálmaháza nyújtott búvóhelyet Nemecsek Ernő és barátai számára is.

Köszönjük a szervezőknek és a vezetőknek ezt a kellemes délutánt!

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
Közösségi civilszervezők