Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Gépmadarak között – beszámoló a szolnoki RepTárban tett látogatásról

2022. május 26.
Csoportkép a RepTár előtt

 

2022. május 17-én a VGYKE kirándulást szervezett a „RepTár” Szolnoki Repülőmúzeumba. A kiránduláson helyi partnerünk, a JNSZM Vakok Egyesülete is részt vett.

80 fővel és két busszal indultunk el Budapestről. Amint megkaptuk a karszalagjainkat, hat csoportot alkotva indultunk a terület felfedezésére és a különböző állomásokon minket váró programok megtekintésére – igencsak színes és tartalmas programokkal vártak minket! Megnézhettünk belülről egy Mi-8-as helikoptert, amelyet csak a mi csoportjainknak nyitottak ki; a gépben ülve jó pár különleges háttértörténetet hallgathattunk meg. Részletes és színvonalas tárlatvezetéseken vehettünk részt, amelyeken a Reptár történetétől a vadászgépek fegyverrendszerének működéséig hallhattunk érdekes előadásokat. Felpróbálhattunk régi felszereléseket a gázálarctól a világháborús Stahlhelmig, megtapinthattunk gépeket és repülőalkatrészeket, megtudtuk, miképp is néz ki valójában egy fekete doboz.

A finom ebéd után meglátogattuk a Pilótapontot, ahol beülhettünk egy MIG-21UM, illetve egy JAK-52 oktatógép vezetőüléseibe.

A nap szabadprogrammal zárult, ahol tagjaink felfedezték a RepTár minden zegét-zugát a hangároktól a szabadtéren kiállított rakétákon át a szuvenírboltig; kipróbálták a 3D karikát, a MIG-29-es szimulátort és a 4D mozit is. Szemfülesek megtalálhatták Farkas Bertalan emléktábláját, vagy azokat a repülőgépeket, amelyeket a mindőnk által ismert Rubik-kocka alkotójának édesapja, Rubik Ernő tervezett. Élményekkel eltelve érkeztünk haza.

A program a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

Czagány Izabella